Katedrála Božského spasitele v Ostravě bude mít nové varhany

23. září 2023 08:20

Ostravsko-opavská diecéze plánuje výměnu varhan v katedrále Božského spasitele v Ostravě. Chce je tam mít v roce 2026. Půjde o nástroj, který využívali ostravští filharmonici. Jejich stěhování ale bude stát desítky milionů korun.

V katedrále od konce 90. let slouží staré varhany z Německa. „Ten stávající nástroj se zvukově a technicky pro tu katedrálu příliš nehodí. Byl poruchový a zároveň je poměrně slabý. A varhany, které do ledna letošního roku stály v Janáčkově filharmonii v Ostravě, jsou nástrojem velice kvalitním, zvukově daleko bohatším, a když byla možnost je umístit do druhého největšího kostela na Moravě, tak jsme se rozhodli tu šanci využít,“ vysvětluje organolog diecéze, tedy odborník na varhany Jiří Krátký.

Varhany, které budou v katedrále, byly původně vytvořeny pro pražský Palác kultury, kde byly umístěny od roku 1981. Stát na nich tehdy podle odborníků nešetřil a řada dílů byly přivezena i ze zahraničí. Podle organologů se jedná o nejkvalitnější nástroj, který v té době v Československu vznikl. Do roku 1989 hrávaly při sjezdech Komunistické strany Československa, poté sloužily Janáčkově filharmonii Ostrava. Dům kultury je ale nyní opravován, a varhany tak musely být počátkem roku rozebrány.

Osazení varhan přijde na 27 milionů korun. Diecéze na to shání peníze, mimo jiné od veřejnosti. „Máme otevřenou veřejnou sbírku. Číslo účtu je na letáčku, nebo také na webových stránkách a v samotné katedrále je pokladnička, do které mohou lidé přispět hotovostí, anebo je tam také takový turniket, že, do kterého mohou přispět pomocí platební karty, chytrého mobilu, nebo hodinkami a tam je to nastaveno na 300 korun,“ říká farář Jan Plaček.

Dárci ale mohou adoptovat i píšťalu varhan. Vybrat si ji mohou na webových stránkách varhanyproostravu.cz.

„To využití těch varhan samozřejmě bude jednak při bohoslužbách. V katedrále se konají ty nejvýznamnější bohoslužby v diecézi, největší události, ale pochopitelně se nabízí také využití kulturní, koncertní,“ dodává biskup Ostravsko-opavské diecéze Martin David.

Pokud půjde vše podle plánu, varhany budou v katedrále už v roce 2026.

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě
autor: Adam Tomáš
Spustit audio

Související