Každý domov začíná vchodovými dveřmi aneb Na prvním místě bezpečnost

7. duben 2022

Máte doma na dveřích kvalitní bezpečnostní zámek? To je samozřejmě to první, jak by si každý měl zabezpečit svou nemovitost. Ovšem pokud nejsou dostatečně pevné i vstupní dveře, samotný zámek vás neochrání. Bezpečné vstupní dveře tvoří celek, ale podle obchodního ředitele společnosti VP trend s.r.o. Stanislava Obyta míra bezpečnosti záleží především na složení jádra výplně dveří.

Každý domov začíná vchodovými dveřmi. Přivítají jako první každého návštěvníka, ale také slouží jako prvotní bezpečnostní prvek. V současnosti jsou u vstupních dveří nejčastěji používané povrchové kombinace hliníku a různých plastových materiálů, ale dveře byste samozřejmě měli především sladit s celkovým stylem vašeho domu.

Samotný bezpečnostní zámek vás neochrání

U kvalitních výrobců máte možnost materiály různě kombinovat, a tím si dveře přizpůsobit vlastním požadavkům. I když na vzhledu záleží, vždy je dobré myslet také na bezpečnost. Určitě je dobré nechat si udělat výplň dveří na míru a požadovat od výrobce mezinárodně uznávané bezpečnostní třídy RC2 nebo RC3. Mají dlouhou životnost a izolují vás od hluku. Pro běžnou rodinnou stavbu bohatě postačí dveřní výplně třídy RC2.

klíč, zámek, dveře, bytový zloděj, klíče, bezpečnostní vložka do dveří

Na první pohled certifikované bezpečné dveře nepoznáme

V dnešní době je možné vybírat z nepřeberného množství dekorů, prosklení a barevných variant. Tajemství bezpečných dveří je skryté uvnitř výplně. O bezpečnosti totiž rozhodují prvky, které nejsou na první pohled vidět. Pokud se výplň rozřízne, mezi vnější a vnitřní deskou určující design a barvu je ve složení jádra jako bezpečnostní část polyuretanová zpevněná deska a jako izolační vrstva tvrzený polystyren, který zajišťuje tepelnou izolaci.

Průřez jádrem výplně. Složení jednotlivých vrstev udává míru  bezpečnosti

Pokud dodržíme některé zásady, nemusíme se obávat, že by sklo jako okrasný prvek snižovalo samotnou bezpečnost dveří. Sklo v bezpečnostním provedení s tzv. konexem není možné rozbít. Při silném úderu například kladivem je možné ho sice poškodit, ale nadále bude neprůchodné a případnému zloději neumožní vstup. Pro dostatečnou tepelnou izolaci je vhodné použít silné trojsklo případně čtyřsklo.

Soutěžte s námi po celý duben o zahradní traktůrek v hodnotě 90 000 Kč!

Vstupní dveře jsou celek skládající se z rámu křídla, výplně, zárubně, kování a zámku. Všechny součásti by měly být v souladu a kvalitně vyrobené. Hlavní roli ale hraje výběr kování, pantů a výplně. Panty by navíc měly být na vnitřní straně. Pokud jsou zvenku, dveře pak nebudou dostatečně bezpečné. Při výměně starších dveří za nové je proto nutné provést výměnu i s rámem.

Průřez výplní, rámu i pantů - dveře fungují bezpečně pouze jako celek

Jak zabezpečit balkonové dveře?

Pokud se chcete vyhnout zbytečným problémům s pojišťovnou, dobře si zkontrolujte certifikáty dveří a především to, jestli se vztahují na daný model. Zapomínat byste neměli ani na další zabezpečení - vstupní dveře jsou pouze jedním z prvků bezpečnosti. Pokud máte například v domě zadní vchod do suterénu, měli byste použít dveře ze stejného bezpečného materiálu, i když možná designové trochu jednoduší. Pro větší klid můžete například na balkon umístit i mříže a nemovitost zabezpečit alarmem.

Spustit audio