Kdo za to může

3. březen 2004

Žák zabil svého učitele. Až do začátku tohoto týdne věta, kterou jsme mohli slyšet pouze v souvislosti se zahraničím. Po pondělním incidentu ve Svitavách už to neplatí.

Tato otřesná zpráva by zřejmě dříve nebo později přišla tak jako tak. Ve svých všednodenních starostech jsme stejní jako Němci, Japonci nebo Američané. I když si asi řada z nás myslí, že lidé se tam mají lépe, řeší jiné problémy. Ale všude tam chodí děti do školy, dospělí do práce, společně tráví volný čas, navštěvují divadla a kina, koukají na televizi. Na rozdíl od Američanů jsou ale Češi svým způsobem mírnější a pomalejší. Zkušenost s minulostí? Možná. Všichni jsou otřeseni, všichni se diví, jak mohl klidný, tichý a nenápadný mladík něco takového udělat. A zrovna na tom mi nic překvapujícího nepřijde. V celé řadě dalších podobných případů totiž útočil na pohled tichý, klidný a nenápadný student, o kterém v podstatě nikdo nic nevěděl. Řadový výtržník se vybíjí průběžně, nic se v něm nehromadí. Také učitel s ním jako s výtržníkem jedná. Potencionálně s nějakým útokem i počítá, a tak se podle toho také chová. U člověka, který je dlouhodobě "v klidu", spíše ne. Tiché a klidné typy v sobě stresy hromadí. A pak jednoho dne - k výbuchu stačí maličkost. Ale to je spíše asi otázka pro psychology, psychiatry. Na druhou stranu by možná právě oni mohli poradit, co dělat, aby k podobným incidentům nedocházelo. Přitom si však myslím, že odpověď všichni známe. Více se svými nejbližšími komunikovat. Ať už jsou to děti nebo dospělí. Více si vzájemně naslouchat a nemyslet jenom na sebe.

autor: tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.