Kečup podle babičky
Kečup obvykle kupujeme v obchodě, ale zvláště v době, kdy vrcholí sezona rajčat, můžeme zkusit připravit i vlastní domácí. Kulinář Petr Stupka nabízí tradiční recept našich babiček.
- 4 kilogramy rajčat
- 5 velkých cibulí
- ¼ velkého celeru
- 1 lžička nového koření
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička koriandru
- špetka hřebíčku
- pár kuliček jalovce
- 4 bobkové listy
- zlomek skořice
- 5 lžic soli
- 200 mililitrů octa
- 400 mililitrů cukru
Do plátěného, či gázového pytlíčku zavažte po lžičce nového koření, celého pepře a koriandru, přidejte špetku hřebíčku, pár kuliček jalovce, čtyři bobkové listy, zlomek skořice.
Pak oloupejte čtyři kilogramy rajčat a pět velkých cibulí. K tomu oloupejte a pokrájejte čtvrtku velkého celeru. Přidejte pytlíček s kořením, dále pět lžic soli, dvě deci octa a jednou tolik cukru. Podlijte trochou vody a vařte do zhoustnutí.
Kdo má rád ostřejší, může přidat dvě feferonky. Kdo radši jemnější, nastrouhá pět nakyslých oloupaných jablek.
Nakonec vyjměte koření a případně papričky a vše do hladka rozmixujte. Lze též propasírovat přes husté síto.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.