Kniha o Radhošti a plakát. Vzkaz předků ve více než 80 let staré schránce chyběl

18. červenec 2013

Na frenštátské radnici dnes hledali poselství předků. Marně. Tajemná schránka, která se našla v prasklém podstavci sousoší svatých Cyrila a Metoděje na Radhošti, obsahovala jen knihu o Radhošti a plakát k slovanské pouti. Žádné dobové mince ani vzkaz. Vlhkostí poničené předměty z roku 1931 si převzalo frenštátské muzeum, které už obdobné exempláře vlastní.

Dva páry rukou v bílých rukavicích pomalu odstraňují zinkovaný plech.

„Tam bude asi jenom plakát,“ hádá Drahomír Strnadel z Matice Radhošťské. „Doufejme, že třeba kronikářský záznam nebo alespoň dobové dokumenty, noviny,“ věří Alena Figarová z frenštátského muzea.

Zatímco oba opatrně otáčejí s promáčenou knihou a plakátem, přihlížející ani nedýchají. Za chvíli však napětí střídá zklamání v očích. „Já mohu jenom říct: Byl jsem však ve svých nadějích trpce zklamán,“ prohlásil Strnadel.

Otevírání schránky si nenechala ujít jednaosmdesátiletá Radmila Hnilicová. Po rozpečetění se usadila se sklenkou vína a zasněně vzpomínala na svého prastrýce, sochaře Albína Poláška, autora sousoší i sochy Radegastu.

„Myslela jsem si, že tam opravdu něco bude, ale není, tak se nedá nic dělat. Ale psal hezké dopisy a pořád vzpomínal na Frenštát,“ svěřuje se.

Drahomír Strnadel z Matice Radhošťské, který si na slavnostní událost oblékl trojanovský valašský kroj, už pomalu chystá poselství pro budoucí generace. Měly by ho najít rozhodně v lepším stavu.

„To bude měděná schránka, měla by vydržet. Dáme tam určitě kopie těchto dokumentů, veškerou dokumentaci, která se týká rekonstrukce,“ dodává.

Známá socha slovanských věrozvěstů se i s novou schránkou vrátí na Radhošť nejpozději do 7. září. Tehdy tam totiž bude sloužit poutní bohoslužbu pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Ve schránce z podstavce sousoší Cyrila a Metoděje na Radhošti se našel jen plakát a rozmáčená kniha (na snímku)
autoři: Jana Jeckelová , sib
Spustit audio