Kombajn brázdí evropská pole už 80 let. Nejvíc musíte hlídat kameny

Rozhlasový reportér se vydal na pole, aby zjistil, jestli by si příští sezonu nemohl přivydělat na kombajnu. Jak dopadl? A kolik tun obilí zvládnou moderní stroje sklidit za hodinu?

Jdu po strništi a v hlavě mi zní hlášky z filmu Vesničko má středisková - trochu se bojím, jestli na kombajnu, nesedí obávaný ras Turek. Když přijdu blíž, zjišťuju, že ve vysoké kabině stroje sedí ne jeden, ale hned dva pracovníci. Obrovský stroj zastavuje, muži mi kynou, a tak můžu vyšplhat po dlouhém žebříku nahoru ke kabině.

Jak se řídí kombajn

Chvíli to vypadá, že pánové nemají na zaučování pracovníka rozhlasu příliš náladu, nakonec se ale pan Tonda uvolí, a dá mi rychlokurz ovládání. „Je to stejné jako auto,“ říká a ukazuje volant, pedály i řadicí páku. Jenže proti kabině běžného osobního vozu je tu zásadně víc ukazatelů a měřidel – na některých se nastavuje výška a rychlost sekací lišty, další hlídají motor stroje.

Čtěte také

Když mi pak na chvíli pan Tonda přenechá své místo u volantu, zjišťuju, že řídit kombajn skutečně těžké není. Jede pomalu a stačí vlastně jen dávat pozor, aby člověk nezničil lištu o nějaký kámen. V čem ale hodně plavu, je správné nastavení lišty. Abych o příštích žních obstál v kabině stroje lépe, budu muset víc trénovat. Možná, že si ze studijních důvodů dám Vesničku mou střediskovou znovu.

Kombajn slaví narozeniny

Letos slaví kombajny své 80. narozeniny. První takové stroje se sice objevily už dříve v Americe, ale moc se neujaly. Byly totiž konstruovány pro širé lány polí na americkém středozápadě. V Evropě to dopadlo lépe v roce 1936, kdy odborníci z továrny CLAAS ve vestfálském Harsewinkelu na panství Zschernitz u Halle/Salle v Sasku-Anhaltsku poslali na pole první žací vazač. Ten dokázal vymlátit zrno tak, že mohlo být z pole odvezeno v pytlích, což znamenalo v evropském zemědělství úplnou revoluci.

Kombajn brázdí evropská pole už 80 let

Za příznivých podmínek mohl zemědělec pomocí tohoto kombajnu za den sklidit 30 tun pšenice. V průběhu šesti příštích let bylo vyrobeno 1 450 exemplářů tohoto modelu. Nejnovější typy kombajnů dokážou za hodinu sklidit až 100 tun pšenice. Moderní stroje mají i 12 m široké žací ústrojí a díky navigaci GPS pracují s vysokou přesností.

autor: pek