Komise zjistily, že za neštěstí v dolech na Karvinsku nemohla OKD

13. listopad 2019 11:00

Vyšetřovací komise nezjistily, že by na nejtragičtějších hornických neštěstích v dolech na Karvinsku v letech 2014 a 2015 měla podíl viny těžební společnost OKD nebo některý z jejich zaměstnanců. ČTK to řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

V případě smrti tří horníků 14. listopadu 2014 neštěstí způsobil otřes, který vznikl v hlubině. Další tři havíře zabil v srpnu 2015 výbuch metanu, který se prudce uvolnil při těžbě. Vyšetřování výbuchu metanu, při němž loni v prosinci zahynulo 13 horníků, stále pokračuje.

Neštěstí v roce 2014 se stalo 900 metrů pod zemí v Dole ČSA, silný otřes vznikl zhruba ve stejné hloubce. Tři lidé zemřeli na místě, dalších devět horníků utrpělo zranění. Podle firmy šlo o jev, jakým nelze zcela zabránit, a hornická práce podobná rizika vždy ponese. Po vydobytí uhlí v určité partii se v masivu kumuluje napětí, které se pak v nějaké chvíli uvolní.

Snaha předcházet otřesům

OKD se těmto otřesům snaží předcházet. „V rámci prevence realizujeme zvláštní opatření proti otřesům (takzvaná ZOPO),“ uvedl Čelechovský. Firma například provádí preventivní odstřely.

„Nebylo shledáno porušení bezpečnostních předpisů ze strany organizace, nebylo zahájeno správní řízení s organizací, pokuta nebyla uložena,“ zněl závěr komise, která se mimořádnou událostí zabývala. Firma v dotčené sloji preventivně ukončila těžbu.

Čtěte také

Nejtragičtější neštěstí v OKD roku 2015 se stalo 6. srpna necelou půlhodinu před půlnocí v Dole Darkov. O život přišli tři lidé, další dva byli zraněni. Komise ve výsledcích vyšetřování uvedla, že bezprostřední příčinou výbuchu bylo náhlé vyjetí uhlí a průvodních hornin na čelbě (předku chodby), když se tam současně uvolnil a nahromadil metan.

„K iniciaci metanovzdušné směsi došlo s největší pravděpodobností jiskrou způsobenou pádem kamene s vyšším obsahem oxidu křemičitého v místě poruchového pásma čelby na kovovou část výztuže nebo razícího kombajnu,“ uvedla komise.

Čtěte také

Okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková řekla, že vyšetřování neštěstí z 20. prosince 2018 pokračuje a odborníci jsou uprostřed tvoření znaleckých posudků. Při neštěstí v Dole ČSM-Sever 13 horníků zemřelo a deset bylo zraněno. Kvůli požáru tehdy bylo místo výbuchu uzavřeno a báňští záchranáři se tam dostali až po několika měsících, když bylo jisté, že už tam nehrozí nebezpečí. Poslední těla vyprostili až v květnu.

„Jde o obrovské množství materiálů, obrovské množství dokumentů, které musí znalci načíst a zpracovat a zpracovat údaje, které získali při ohledání místa neštěstí. Je to velmi složitá technická záležitost, opravdu to není nic jednoduchého,“ řekla Slavíková.

Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží v pěti dolech na Karvinsku, její loňská produkce činila 4,62 milionu tun. V dolech pracuje na 9000 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio