Komunální volby 2018: Karviná

24. září 2018

Představujeme volební strany a hnutí, které usilují o vaše hlasy. Dáváme prostor kandidátům ze všech okresních a statutárních měst Moravskoslezského kraje, aby představili svůj program.

V Karviné podle dat Českého statistického úřadu aktuálně žije přes 53 tisíc obyvatel. Pro srovnání v roce 1980 to bylo přes 78 tisíc. V letošních komunálních volbách bude o místa v zastupitelstvu bojovat celkem 8 stran, hnutí a koalic. Mimochodem je to nejméně ze všech okresních a statutárních měst Moravskoslezského kraje. V minulých komunálních volbách v roce 2014 se o hlasy voličů ucházelo 11 volebních uskupení. Tehdy se vítězem voleb stala ČSSD, získala 18 mandátů, druhé bylo hnutí ANO, které obsadilo 13 křesel, třetí KSČM s 8 mandáty a do zastupitelstva se dostali i dva zástupci koalice KDU-ČSL a Strany zelených. Celkem má karvinské zastupitelstvo 41 členů. Po volbách se na vládnoucí koalici domluvili sociální demokraté s komunisty a křeslo primátora obhájil Tomáš Hanzel z ČSSD. Primátorský řetěz pak letos v lednu symbolicky předal Janu Wolfovi z ČSSD, který do té doby působil jako jeho náměstek. Tomáš Hanzel se totiž na podzim roku 2017 stal poslancem a obě funkce nechtěl dělat zároveň.

Komunální a senátní volby ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava

Volby do krajského zastupitelstva

Český rozhlas Ostrava odvysílá speciální předvolební pořady, ve kterých představíme lídry kandidátek do zastupitelstev všech okresních a statutárních měst Moravskoslezského kraje a jejich odpovědi na naše otázky.

Nové složení zastupitelstva vzejde po volbách, které se konají už 5. a 6. října. Do městského zastupitelstva se tam letos snaží dostat 8 subjektů, to je o tři méně než při minulých volbách. V záznamu pořadu uslyšíte všech osm lídrů. Budou odpovídat na tři stejné otázky. První otázka zní: Co je největším problém vašeho města a jak byste ho řešil? Druhá otázka: Co uděláte pro snížení pouliční kriminality? A třetí otázka zní: Karviná je podle průzkumu Obce v datech jedním z nejhorších míst k životu v Česku. Co s tím chcete dělat?

Všichni na každou otázku dostali stejný časový prostor, tedy zhruba půl minuty. Jejich odpovědi vám představíme podle abecedního pořadí kandidátů.

  • Martin Bojko (Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura, lídr hnutí v Karviné)
  • Martin Gebauer (hnutí ANO, lídr hnutí v Karviné a náměstek hejtmana v Moravskoslezském kraji)
  • Miroslav Hajdušík (KSČM, lídr strany v Karviné)
  • Petr Letocha (hnutí STAN, lídr kandidátky Piráti a Starostové)
  • Petr Rabas (Rozumní, lídr kandidátky Spolu pro Karvinou)
  • Andrzej Szyja (KDU-ČSL,lídr kandidátky Karvinskakoalice.cz KDU-ČSL a ODS a TOP 09 a COEXISTENTIA s podporou Soukromníků)
  • Věra Vantuchová (Karviňáci, lídryně kandidátky Karviňáci s Adámkem)
  • Jan Wolf (ČSSD, lídr strany v Karviné)

Karvinsko stále patří k regionům, kde je hodně lidí bez práce. Aktuální míra nezaměstnanosti tam je 7,1 procenta. Při putování po tomto regionu stále vidíte vliv těžkého průmyslu na krajinu. Vyhledávaným turistickým cílem je třeba šikmý kostel sv. Petra z Alkantary v karvinské části Doly. Naklání se, protože půda kolem něj kvůli těžbě klesla. A s těžbou souvisí i oblíbená místa na koupání. Jsou tam důlní rybníky, které vznikly právě poklesem půdy a postupně prošly rekultivací. Třeba tzv. Darkovské moře přímo v Karviné, nebo rybník Kozí Becirk v nedaleké Orlové. Ani v letošních parnech se na těchto rybních neobjevily sinice. A Karvinsko také spojuje jedna lingvistická zajímavost. V regionu se mluví svérázným nářečím zvaným ‚po našimu‘. Je to směs polštiny, češtiny a němčiny.

autoři: ada , Michal Polášek
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.