Kondi Band: Stevie Wonder ze Sierry Leone

18. leden 2022

Příběh alba We Famous skupiny Kondi Band obsahuje snad všechna aktuální témata africké diaspory: hledání identity, hrdost na to být Afričanem a pokud jde o hudbu, tak naplnění očekávání mladých afrických i globálních posluchačů.

Syrové neučesané skladby nevidomého zpěváka a hráče na drnkací skříňku kondi Sorieho ze Sierry Leone totiž americký producent Chief Boima zanesl na elektronickou klubovou scénu, aniž by ji ubral na autenticitě, což v podobných případech ne vždy platí. Boima Tucker, jak se ve skutečnosti jmenuje, se narodil v Milwaukee emigrantům ze Sierry Leone a už v mládí si uvědomil, že namísto afro-americké identity upřednostňuje africkou, umožňující mu daleko lépe formulovat názory na umění a svět. Z dýdžeje pouštějícího staré desky z rodičovské sbírky se brzy stal elektro producent, kulturní aktivista, spisovatel a nakonec šéfredaktor vlivného portálu Africa is A Country. Jako stážista OSN procestoval mnoho zemí a dnes žije v brazilském Rio de Janeiro.

První setkání se Soriem proběhlo na dálku: Boima natolik uhranul videoklip skladby Without Money, No Family, že ji zremixoval, ve své komunitě docela proslavil a netrvalo dlouho a skladba doputovala až k manažérovi Sorieho do Sierry Leone a odtud pak prosba do Spojených států na uspořádání koncertů. Sbírka na Kickstarteru se povedla, ti dva si v New Yorku plácli a tak v roce 2012 vznikl Kondi Band a pět let na to debutové album Salone.

Sorie se před 51 lety narodil do chudé vesnické rodiny s těžkým handicapem – slepotou. Bez možnosti jakéhokoliv vzdělání a běžné fyzické práce se proto začal živit na svatbách a slavnostech zpěvem doprovázeným na kondi, místní verzi drnkací skříňky jinde známé jako likembe nebo mbira. Drastická občanská válka v Sierra Leone probíhající v letech 1991 – 2001, jejímž symbolem se stalo dětskými vojáky usekávání končetin a boj o naleziště diamantů, donutila Sorie utéct do hlavního města Freetownu. Ke kondi si přidal primitivní zesilovač, na ulicích se stal brzy známým a ve studiu dokonce nahrál album. Pak ovšem přišel vrchol války, tzv. Operation No Living Thing, kdy povstalci vtrhli do Freetownu s cílem zmasakrovat obyvatele a město vydrancovat. Sorie se mnoho dnů schovával ve sklepě a přišel o všechen skromný majatek i nahrávky. Po osmi  letech živoření si ho všimli americký producent Luke Wassermann a filmový dokumentarista Banker White, natáčející v zemi cenami ovenčený film o skupině Sierra Leone´s  Refugee All Stars, kdy při toulkách městem náhodně zaznamenal Sorieho při hraní jeho nejslavnější skladby Without Money, No Family, reminiscenci na děsivé období války.

„Sorie Kondi možná hraje na akustický nástroj ze Sierry Leone, ale o hudbě přemýšlí, jako producent techna,“ naznačil Boima důvod ideálního splynutí dvou odlišných hudebních přístupů, ačkoliv se oba drží stejné osy – hypnotického rytmu. Sorieho autorské skladby zpívané v jazyce loko hudebně vycházejí z tradičních vesnických stylů, které přizpůsobil ulicím Freetownu, kde se stal oblíbeným umělcem s prostou filosofií:  Když vás poprosím o almužnu, nemusíte mně nic dávat, ale respektujte mě jako člověka. Vím, že když od vás nic nedostanu, Bůh mi to vynahradí. Nebo, dodejme, mezinárodní publikum, odborníci na veletrhu Womex a lidé z rádia BBC, přicházející s titulem Stevie Wonder ze Sierra Leone.

Název alba We Famous pochází od Sorieho. Na prvním evropském turné, kdy dosud dvoučlennou posádko rozšířil britský kytarista a producent Will Horrocks, jinak člen elektrodua LV, totiž zhodnotil svůj stav zpěvem „jsme na cestách, daří se nám a jsme slavní“. 

Chief Boima pouličního muzikanta nenutil do ničeho co by šlo proti jeho přesvědčení a na albu posloucháme dva rovnocené autory. Pouze texty jdou výhradně za  Soriem a vůbec nevadí, že vycházejí z jeho života a reality Sierra Leone. Pouze jednou si s ním zazpívá krajanka Mariama Jalloh žijící v Německu a ze skladby She Don't Love You se pak dozvíme, že když o vás nemá žena zájem její náklonost si nezískáte ani pomocí peněz.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.