Kopřivnické nádraží čeká oprava. Kvůli „zapomenutým“ stromům bude menší parkoviště

26. květen 2023 14:18

Kvůli třem stromům nedostala Správa železnic stavební povolení na opravu nádraží v Kopřivnici. V projektu na ně zapomněla.  Do řešení problému se zapojila i kopřivnická radnice spolu s městským architektem. A teď vzniká plán nový. Aby mohly stromy dál růst, bude méně parkovacích stání u výpravní budovy.

Ema Zátopková právě čeká na nástupišti na vlak. Uvnitř v hale mezitím kupuje jízdenky Eva s dcerou a ta je vůči staré budově spíš sentimentální. „V Kopřivnici jsem vyrůstala a vždy, když sem přijedu, tak je to pro mne připomínka dětství. Takže vlastně mi ani nevadí, že to vypadá jako kdysi. Ale chápu, že je potřeba vše obnovovat,“ říká.

Rekonstrukce nádraží ale byla v ohrožení kvůli třem stromům. „V průběhu projednávání došlo k tomu, že v rámci projednávání projektové dokumentace se neobjevily stromy, které tam reálně jsou, ale dokumentace je nereflektovala. A v rámci státní správy nám přišlo nesouhlasné stanovisko a prakticky by se celá stavba zastavila. Nás to zarazilo, ale rychle jsme začali hledat řešení,“ vysvětluje místostarosta Kopřivnice Stanislav Šimíček (KDU-ČSL).

Přestože problém vznikl mezi státním orgánem a Správou železnic, radnice se rozhodla pomoct a nové řešení pomohl v pracovní skupině hledat i městský architekt. Pro Kopřivnici je totiž důležité zeleň v centru zachovat. „Cokoli skácíme v rámci města, tak se velmi těžce hledá výsadba vevnitř toho města,“ dodává místostarosta.

A i když stromy přípravu stavby zkomplikovaly, podle mluvčího  Správy železnic Dušana Gavendy pořád počítají s původním harmonogramem stavebních prací. „Tedy aby začátkem příštího roku už běžela samotná realizace. Její zahájení nicméně bude podmíněno nejen získáním pravomocného stavebního povolení do konce letošního roku, ale i majetkoprávním vypořádáním dotčených pozemků a zajištěním finančních prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ říká mluvčí.

Správa železnic chce opravit nejen výpravní budovu, ale vytvořit i novou čekárnu a bezbariérový přístup  k nástupišti. Součástí je právě i nové parkoviště, které bude mít místo plánovaných dvaceti míst jen dvanáct. A to právě kvůli třem zmíněným stromům.

Spustit audio