Koriandr
Řekne-li se koriandr, cukrářkám se vybaví vánoční pečení s vůní čerstvých perníčků a kuchařům indická směs kari koření, jehož je koriandr součástí. A protože vánoční pečení se kvapem blíží, pojďme si o koriandru něco říct.
Původ koriandru setého je ve východním Středomoří. Dnes je rozšířen v jižní a střední Evropě, v severní a jižní Africe, východní Asii a Severní Americe. U nás se koriandr pěstoval dříve na jižní Moravě. Pro léčebné účely sbíráme v červenci a srpnu zralé plody s kořenitou vůní a chutí. Hlavní obsahovou látkou je silice. Dále jsou v koriandru obsaženy tuky, bílkoviny, třísloviny, pektin, vitamin C a cukry. Koriandr je vynikající lék proti nadýmání. Měl by se užívat spolu s projímadly ke zmírnění jejich bolestivosti. Uvolňuje křeče hladkého svalstva a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Koriandr je součást některých mastí používaných vně při revmatismu. Díky své výrazné vůni se využívá i v aromaterapii, tedy léčbě vůněmi. Koriandrová silice se používá i při výrobě parfémů. Koriandr je významnou medonosnou rostlinou. Koriandr jako léčivou rostlinu a koření znal už starověký svět. Egypťané ho dávali do hrobek svých předků jako obětní rostlinu. Zmínky o této bylině najdeme ve Starém zákoně, kde je k němu připodobňována mana, která byla seslána Mojžíšovi a jeho lidu při putování do Země zaslíbené. Hovoří se o něm taky jako o jedné z hořkých bylinek, které patřily k tradici židovského svátku pesach. Starověcí Římané ho pravděpodobně rozšířili na britské ostrovy. Botanik a lékař Matthioli ho doporučoval k ochucování uzeného masa. Do Střední a Jižní Ameriky, zejména do Mexika a Peru, přinesli tuto bylinku španělští kolonizátoři a koriandr se tam stal nepostradatelným protějškem domácího chilli. Ve středověku lidé věřili, že má koriandr afrodisiakální účinky a že posiluje paměť. Gerard, anglický botanik 16. století, doporučuje koriandr proti horečkám a nejrůznějším zánětům. Lék se skládal z koriandrových listů, olověné běloby, oxidu olovnatého, octu a růžového oleje. Koriandrové plody obalené v cukru se užívaly proti bolestem břicha. Koriandr patří spolu se skořicí, hřebíčkem, fenyklem, badyánem a kardamomem k tradičnímu perníkářskému koření. Tradice pečení perníků je u nás doložena už ve 14. století. Perníky nejrůznějších tvarů se pekly při poutích a svátcích během celého roku. Až do 18. století byly perníky hladké, jenom pečením zhnědlé a lesklé. Zdobily se barevnými cukrovými polevami a sladily se medem nebo sirupem. V polovině 19. století se perníky začaly zdobit barevnými papírovými obrázky. Něco na zub Koriandr, přesněji řečeno plody koriandru, patří mezi základní druhy koření, které se používají při přípravě nejrůznějších pokrmů po mnoho staletí. Našel uplatnění v likérnictví, uzenářství a cukrářství. Dříve se přidával do domácího piva. V domácí kuchyni se jím koření nejrůznější omáčky, pokrmy z ryb a sýry, používá se při konzervaci ovoce a zeleniny, při nakládání hub, červené řepy a zelí. V některých zemích, například v Latinské Americe nebo Gruzii, se používají jako koření i listy koriandru. Jsou součástí kořeninové směsi adžika, koření se jimi šašliky, rajčatové omáčky a saláty. Semena jsou v kuchyni běžnější. Někdy se také kandují a pak žvýkají pro odstranění pachu z úst. My ho využijeme k přípravě jednoho kuřecího a jednoho vepřového pokrmu. Na thajská kuřecí křidélka potřebujeme 12 kuřecích křídel, 4 stroužky česneku, 1 lžíci drceného pepře, nejlépe barevného, mletý koriandr, mletý zázvor, sojovou omáčku, 2 lžíce medu, 100 g kečupu, grilovací koření. Křídla omyjeme, okořeníme grilovacím kořením a drceným pepřem. Z medu, zázvoru, koriandru, drceného pepře, sojové omáčky, kečupu a jemně strouhaného česneku připravíme marinádu, do které kuřecí křídla naložíme. Troubu předehřejeme na 210°C, křídla rozložíme na hlubší plech, můžeme použít i pečící papír, a za stálého potírání marinádou pečeme doměkka a dozlatova. Určitě vám bude chutnat i vepřové maso s ananasem. Na to potřebujeme 500 g vepřové kýty nebo krkovičky, 3 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 100 g tlučených pražených arašídů, 2 cibule, sůl, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžíci cukru, 1/4 lžičky koriandru, 1/4 lžičky mletého koření chilli, 200 g čerstvého nebo konzervovaného ananasu, 1 hlávkový salát, zelenou petrželku. Na pánvi rozehřejeme olej a prudce osmažíme jemně nakrájenou cibuli a třený česnek. Pak přidáme na drobné kostičky nakrájené vepřové maso, opečeme ho, osolíme, přidáme mletý pepř a mleté koření chilli, cukr, koriandr a tlučené arašídy. Zmírníme teplotu a pokrm necháme pozvolna dusit. Když maso změkne, odstavíme je na mírné teplo. Mezitím připravíme listy hlávkového salátu, rozprostřeme je na mísu a obložíme nakrájenými plátky ananasu. Nakonec přendáme připravenou směs na mísu a ozdobíme zelenou petrželovou natí.
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.