Krajští hasiči kvůli počasí zaznamenali přes 150 případů, plné ruce práce mají také energetici

24. září 2018 10:45

Hasiči v Moravskoslezském kraji mají za sebou rušnou noc. Kvůli silnému větru zasahovali u víc než 150 případů. V terénu odstraňovali hlavně popadané stromy a v místech, kudy se prohnala bouře s deštěm, odčerpávali vodu.

Nejvíc práce měli hasiči na Frýdecko-Místecku, kde si připsali hned 56 zásahů. Naopak nejklidněji bylo na Bruntálsku. Větrná smršť se ale na území celého kraje podle prvních zpráv obešla bez zranění i výraznějších škod.

„Relativně větší škody mohly způsobit čtyři spadlé stromy na různých místech kraje na zaparkovaná vozidla, v nichž ale nebyli lidé," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Tisíce domácností bez proudu

V Moravskoslezském kraji je po silném nočním vichru bez elektřiny na 10 tisíc domácností. Energetici ráno evidovali zhruba 19 poruch vedení vysokého napětí. Aktuálně řeší potíže na desítkách míst.

„V terénu máme stovky pracovníků poruchových čet. Pracovaly celou noc a během dne budou nadále obnovovat dodávky elektřiny. Poruchy se snažíme obnovovat co nejdříve. Pokud někdo zjistí nějakou novou, může ji nahlásit na bezplatné zákaznické lince,“ říká regionální mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

Do Česka dorazila večer studená fronta spojená s tlakovou níží Fabienne, jež s sebou přináší silný nárazový vítr. Výstraha meteorologů před větrem platí až do dnešního podvečera v celé zemi.

autoři: stj , tif
Spustit audio

Související