Krevní centra hledají muže, kteří prodělali nákazu nemocí covid-19

27. říjen 2020 08:51

Muži vyléčení z nákazy koronavirem mohou darovat takzvanou rekonvalescentní plazmu. Ta pomáhá při léčbě pacientů s těžkým průběhem nemoci Covid-19. Kromě Slezské nemocnice v Opavě  ji odebírá i krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava. První dárci už přicházejí, mohlo by jich být ale více.

V ostravském krevním centru mají na odběr krevní plazmy celkem 15 přístrojů a na každém z nich se denně prostřídá asi pět dárců. „Je fajn, že chodí. Střídají se nám tam dárci na odběr plazmy na výrobu krevních derivátů a taky plazmy u lidí, kteří prodělali covid-19. U nich jsme velice rádi, když se nám nabídnou a můžeme u nich odebrat takzvanou rekonvalescentní plazmu,“ vysvětluje Naděžda Kalužová z krevního centra.

Čtěte také

Počet dárců rekonvalescentní plazmy ale zatím příliš vysoký není. Podle Nadi Kalužové totiž o možnostech jejího darování většinou lidé nevědí. „Ti lidé, kteří to prodělali, tak asi někteří třeba tu nemoc měli v horším stadiu a jsou rádi, že se z toho dostali, ale informace o rekonvalescentní plazmě k nim třeba nedošla. Proto je důležité toto říkat,“ dodává Kalužová.

Darovat rekonvalescentní plazmu mohou pouze muži, kteří prodělali koronavirus s příznaky, jako je třeba kašel, teplota, bolest hlavy, nebo ztráta čichu a chuti. „Ti lidé by měli být aspoň měsíc po prodělané infekci, to znamená od těch prvních příznaků, ne delší dobu než tři měsíce. Měli by mít aspoň 65 kilogramů, věk od 18 do 50 let, a hlavně mít u sebe zprávu, kterou dostávají do telefonu, že testy byly pozitivní. Tím pádem my víme, že protilátky se tam tvořily,“ upřesňuje Kalužová.

O potřebě darovat nejen rekonvalescentní plazmu, ale třeba i krev mluví i sami dárci. Jako třeba Jakub Mojžíš, který chodí pravidelně darovat už 16 let. „Je to to nejmenší, co můžu udělat. Nic to nestojí a ta tekutina je vzácná a potřebná,“ říká.

Objednat se na odběr takzvané rekonvalescentní plazmy mohou lidé ve Fakultní nemocnici v Ostravě nebo Slezské nemocnici v Opavě. Dárce krve a běžné plazmy ale uvítají všechny krajské  transfuzní stanice.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související