Křížem krajem: Masarykova chata v Beskydech

30. červenec 2015

V Beskydech, na vrchu zvaném Beskyd, kdysi stávala původní dřevěná chata Klubu Československých turistů. I dnes tam stojí, sice už nová, Masarykova chata.

Na pamětní desce, která byla upevněna na původní dřevěné Masarykově chatě v Beskydech, stálo: Byla zbudována v 6. roce republiky. Tedy v roce 1924.

Zasloužil se o to Klub československých turistů, jehož členové si pro novou chatu vybrali malebný kopec nazvaný Beskyd. Právě jím prochází hranice České a Slovenské republiky.

Pojmenována byla na počest našeho prvního prezidenta - Tomáše Garrique Masaryka. Ten však chatu nikdy nenavštívil. Zato vášnivý turista Petr Bezruč sem rád zavítal. Toto místo mu totiž nabízelo vše, co měl rád - klid, samotu a překrásný výhled na beskydské kopce.

Letní soutěž Křížem krajem 2015

Původní chata vyhořela v padesátých letech minulého století. Zbyly z ní jen kameny v základech a pamětní deska. Přesto turisté o svou útulnu nepřišli - postavila se tam chata nová. Masarykovu chatu navštívila i Romana Kubicová. Záznam pořadu Křížem krajem najdete v úvodu tohoto článku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.