Křížem krajem mezi novoročenkami

1. leden 2015

Je prvního ledna a my všichni si přejeme navzájem hodně štěstí a zdraví do nového roku. Svým nejbližším to sdělíme osobně, no a těm ostatním jsme třeba rozeslali nějakou tu novoročenku s nápisem PF 2015.

Víte, že užívání zkratky PF je výhradně českou záležitostí? Je to sice z francouzštiny - Pour féliciter, tedy pro štěstí. Jinde než u nás byste ale tento nápis hledali marně. Patrně to souvisí s prvním popularizátorem novoročenek u nás, s hrabětem Karlem Chotkem. Francouzština byla na počátku 19. století povinnou výbavou nejvyšších vrstev, a tak je možné, že právě on použil právě zkratku PF.

Do světa novoročních přání a jejich historie vás zveme v pořadu Křížem krajem. Vydejte se s námi do Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku, kde nás přivítá Jaromír Polášek, který je vášnivým sběratelem novoročenek a tak, jako každý rok, jich několik vystavil ve své učebně v Zeleném domě.

Mimochodem – na jeho sbírku novoročenek se do Zeleného domu ve Frýdku-Místku můžete přijít podívat například ve čtvrtek 8. ledna na přednášce o Novoročních přáních. Začíná o půl páté odpoledne. Muzeum má výstavu věnovanou novoročenkám až do 25. ledna.

Čtěte také

Spustit audio