Krnov bude tento rok investovat do snížení energetické náročnosti města

21. únor 2024 07:20

Krnovská radnice chce snížit energetickou náročnost města. Za energie totiž platí desítky milionů korun ročně. Město proto dá na střechy několika budov fotovoltaické elektrárny. Solární panely budou třeba na domově důchodců nebo na čističce odpadních vod. Krnov taky opraví starou neefektivní strojovnu zimního stadionu.

Právě zimní station patří v Krnově k největším odběratelům energie. Město chce ale na střechu nainstalovat fotovoltaické elektrárny. Tento rok se pustí do renovace zastaralé strojovny, která by pak měla mít i nižší spotřebu. Oprava bude stát zhruba 18 milionů korun.

„My bychom si chtěli elektrickou energii vyrábět sami, jako to dělají jiné samosprávy po celé republice. Primárně se zaměřujeme na instalaci fotovoltaických elektráren, máme hotové projekty pěti. A jsme ve fázi, kdy začínáme přemýšlet o dalších,“ říká starosta Krnova Tomáš Hradil (SNK).

Kromě zimního stadionu budou solární panely například na domově pro seniory. Tam bude muset město i trochu upravit režim. „Chceme vyrábět a spotřebovávat tam, kde to dává smysl v reálném čase. Například, když se třeba pralo třeba ve večerních hodinách, brzkých ranních hodinách, to se změní a ta velká prádelna, která tam dneska je, poběží především jakoby v časech a dnech, kdy bude slunečno, kdy bude nejvíce vyrábět,“ vysvětluje Pavel Kotásek z krnovské radnice.

Krnov za instalaci fotovoltaik zaplatí zhruba 12 milionů korun. Radnice počítá s návratnosti dva roky.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio