Krnovská synagoga a její tajemná zákoutí

23. duben 2015

Nový Jičín, Český Těšín a Krnov. To jsou města, ve kterých můžete najít poslední tři synagogální stavby v Moravskoslezském kraji. V Jičíně i v Těšíně byste je však asi poznali jen těžko. Templ už rozhodně nepřipomínají a stavebně byly v minulosti upraveny opravdu k nepoznání.

V Krnově se ovšem podařilo zdejší synagogu obnovit do její původní podoby, včetně bledězelené fasády, svatostánku či ornamentální maurské výzdoby v interiéru. Bylo opravdu štěstí, že během takzvané Křišťálové noci v listopadu 1938 unikla vypálení. Židovské symboly však z ní zmizely a stala se z ní nejprve tržnice a po válce sloužila jako archiv.

Krnovská synagoga byla vybudována v letech 1870-1871 místním stavitelem Ernestem Latzelem. A přestože místní komunita Židů nepatřila mezi ty ortodoxní, byl v synagoze zachován tradiční princip rozdělení návštěvníků bohoslužeb. Muži šli do přízemí a ženy s dětmi na galerii.

Nejkrásnějším místem synagogy v Krnově je bezesporu její hlavní přízemní prostor s lavicemi, svatostánkem a s výhledem na ornamentální výzdobu stropu a loubí galerie. Ovšem jsou v ní také místa, kam se jen tak běžně nepodíváte. Třeba obě věže nebo půda se zvláštní místností, kde je stále ještě možné objevit zajímavé poklady.

Více si o krnovské synagoze poslechněte v záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Průvodcem vám bude Tomáš Sedlák.

Spustit audio