Krůtí paličky s růžičkovou kapustou. O blahodárném vlivu kapusty na zdraví člověka není sporu
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí paličky s růžičkovou kapustou. A nebudete litovat.
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
- 4 krůtí paličky (1 cca 250 až 300 g)
- sůl
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- sladká paprika mletá
- 800 g brambor
- 600 g růžičkové kapusty
- 2 lžíce nasekané petržele
- tuk na vymaštění pečicího plechu
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a podélně rozkrájíme na osminky. V misce si rozmícháme olej s trochou soli a pepře. Pak do misky vložíme brambory a dobře je promícháme.
Do krůtích paliček vetřeme sůl, pepř a papriku, položíme je na vymaštěný plech a vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů a pečeme asi 15 minut. Pak maso obrátíme a na plech přidáme brambory. Teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 40 minut.
Mezitím si očistíme kapustičky, křížem je nařízneme na košťálu a vložíme do vroucí vody. Po chvíli stáhneme teplotu a vaříme asi 10 minut. Slijeme a necháme okapat.
Na poslední čtyři minuty přidáme uvařené kapustičky na plech k masu a k bramborám. Servírujeme posypané najemno nasekanou petrželkou.
Nejroztomilejší a zároveň nejvíc nenáviděná košťálová zelenina. To je růžičková kapusta. Její jedinečné složení a chuť jsou zároveň jejím prokletím. Při dlouhé úpravě totiž v kapustičkách vynikne nelibá sirná vůně, od které je k ohrnutí nosu už jen kousek.
Při správné úpravě je ale růžičková kapusta jedna z nejvděčnějších zelenin. Je dobře dostupná, levná a snadno se s ní pracuje.
Související
-
Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Zkuste si připravit krůtí steaky s bylinkovou krustou
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste krůtí steaky s bylinkovou krustou.
-
Krůtí guláš s červenou čočkou. Netradiční spojení chutí, kdo ale miluje hodně šťávy, bude nadšený
Guláš je dnes oblíbeným jídlem v mnoha zemích, za jeho kolébku považujeme Maďarsko, které tento pokrm proslavilo. Je ale možné, že Maďaři se guláš naučili od Turků.
-
Netradiční špízy z mletého krůtího masa. Tvoříme kuličky nebo válečky, které napichujeme na špejle
Mleté maso je na špízu připravené velmi rychle. K jídlu pak už stačí jen třeba grilovaná zelenina, bramborová kaše, opečené brambory nebo nějaký svěží zeleninový salát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka