Kudy teče, tudy léčí

24. srpen 2004

Vynálezce slivovice by zasloužil Nobelovu cenu. Říkají to s oblibou lidé, kteří si rádi nechávají hrdlo propalovat silným alkoholem s vůní a jemnou chutí ovoce. Něco na tom bude, ne náhodou jsme právě za slivovici bojovali před vstupem do Evropské unie. Letošní odhady úrody navíc slibují, že tekutého léku bude dostatek.

Kdo moravskú slivovicu pije, ani pantokem ho nezabije. To praví lidová moudrost. Za pravdu jí dávají nejen milovníci zkapalněných švestek, ale, považte, i lékaři. Štamprlička po ránu podle nich zahání všechny neduhy a působí blahodárně na srdce, cévy, žaludek a ostatní příslušenství lidského organismu. Soudě dle výše uvedeného budeme letos a napřesrok zřejmě zdraví jako řípy. Švestek se urodilo o třetinu více než v letech předchozích, plody jsou pěkné, bude z čeho pálit. Labužníci sice tvrdí, řekla bych, že hlavně pro poškádlení, že nejlepší slivovice je ze švestek červivých, přímo napumpovaných živočišnou bílkovinou, ale i jim se rozzáří na tváři úsměv při pohledu na fialový plod přímo vyzývající k zakousnutí.

Když je něčeho dost, ceny jdou dolů. Švestky proto letos můžeme nakoupit za ceny směšné, zlomkové oproti jablkům. U slivovice ale pokles neočekávejte. Dá-li se totiž na něčem vydělat, tvor podnikavý toho využije. Slivovička proto bude za stejnou, ne-li za vyšší cenu než vloni a předloni. Může za to i obrovská daň a cena za vypálení léčivého moku, v níž se výše daně promítá. Přitom podíváte-li se do záznamů z 30. let minulého století, období ekonomické krize, cena litru slivovice spočítaná se všemi náklady včetně daně a amortizace palíren vyšla na 24 korun a 23 haléře. Peníze tehdy měly jinou hodnotu, to je pravda, ale stejně. Vzhledem ke všem léčivým účinkům slivovice měl by se na tento nápoj vztahovat samostatný zákon. Ušetřili bychom významně za zdravotnictví a bylo by nám častěji do smíchu.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.