Kvůli útokům vlků začínají manželé Menčíkovi s farmařením na Broumovsku znovu od začátku

12. březen 2020 10:10

Vlci pohybující se na Broumovsku mohou zásadně ovlivnit životy tamních obyvatel. Manželé Menčíkovi z malé obce Šonov u česko-polských hranic na Náchodsku společně farmaří už čtvrt století. Jako jedni z mála v republice chovají ovce kvůli mléku, z kterého následně vyrábí sýry, jogurty nebo třeba brynzu. Teď ale začínají prakticky od začátku, kvůli opakovaným útokům vlků.

„To pro mě byla v podstatě neřešitelná situace. Já jsem neviděla východisko," právě takto popisuje situaci z jara minulého roku spolumajitelka ovčí farmy Monika Menčíková.

Čtěte také

Tehdy po útocích vlků přišli s manželem o desítky ovcí, další desítky přestaly produkovat mléko.

„Na začátku jich bylo tak 50, které byly pryč. A teď je jich ještě tak dalších 20, které jsme sice zachránili, ale už nikdy nebudou dojit," říká farmář Vladimír Menčík.

Od státu sice dostali rekordní náhrady, bezmála 900 tisíc korun, ani to ale prý situaci neřešilo.
„Ty náhrady nám nestačily ani na nákup nových ovcí."

Kvůli útokům vlků začínají manželé Menčíkovi s farmařením na Broumovsku znovu od začátku

Nové ovce totiž v Česku v takovém množství nesehnal a musel je dovézt z Francie. To ale nějaký čas trvalo, kvůli chybějící produkci mléka mezitím nebylo z čeho vyrábět a plnit nasmlouvané zakázky.

Čtěte také

Farma se tak dostala se tak do existenčních potíží.
„Zvažovali jsme prodej farmy."

A to i s ohledem na to, že se útoky vlků mohly kdykoli opakovat. Efektivně zabezpečit zhruba 80 hektarů pastvin v okolí Šonova kvůli náročnému terénu i složitým vlastnickým vztahům nešlo.

Menčíkovi začali farmařit znovu "na zelené louce"

Manželé se proto rozhodli pro nový začátek, v osm kilometrů vzdáleném Broumově.
„Samozřejmě jednoduché to není. Člověk začíná jako před 25 lety úplně na zelené louce."

Čtěte také

Menčíkovi koupili šedesát let starý kravín, zrekonstruovali ho a v objektu pořídili například odchovnu jehňat nebo novou dojírnu. I s nákupem a dovozem nových ovcí investice zhruba sedm a půl milionu korun.
„Jenom dojírna stála 2,5 milionu. Kravín podobně. Plus zábrany pro ovce a další stavební úpravy."

Ani teď přitom nemají vyhráno. Podnikání je o něco složitější, výrobnu totiž ze Šonova přestěhovat nejde a mléko do ní je tak z dojírny potřeba dovážet.

Navíc ovce mají zatím u budovy pouze výběh a Menčíkovi tak teď shání nové pastviny, které půjde lépe než ty původní zabezpečit před útoky vlků.

Spustit audio

Související