Ladislav Vízek: Jsem rád, že mě ukecali, abych dělal trenéra Buldoků

29. červen 2022

Legendární fotbalista svoji hráčskou kariéru spojil hlavně s pražskou Duklou. Je držitelem olympijské medaile a bronzové z Mistrovství Evropy z roku 1980. V současné době je poněkud překvapivě i trenérem mužstva Karlovy Vary-Dvory.

Ve fotbalovém světě bylo v poslední době na co se dívat, třeba na finále Ligy mistrů, ve kterém se utkal Liverpool s Realem Madrid. Ladislav Vízek ho samozřejmě také sledoval: „Samozřejmě už i proto, že můj zeťák Vladimír Šmicer za Liverpool hrál. Byl přímo v Paříži na tom zápase. Dostal jsem nakázáno, že se musím koukat a fandit hlavně Liverpoolu. Říkal, že atmosféra tam byla fantastická a Liverpool byl lepší, i když nakonec prohráli.“

V 66 letech se stal trenérem

Alex Mynářová a Ladislav Vízek

Víc než svět velkého fotbalu teď ale legendárního sportovce zajímá naše I. A třída. Už rok totiž usedá na trenérské lavičce, a to dost nečekaně. „Vlastně k tomu došlo nedopatřením. Ke mně do hospody přijeli dva kluci, sedli si ke mně a najednou mě oslovili. Já jsem vůbec nevěděl, co jsou zač. No a oni přijeli s úmyslem přesvědčit mě, abych se stal trenérem Buldoků.“

Ladislav Vízek dlouho odmítal, protože už pět let hraje každou neděli karty a přes to prý nejde vlak. „Ale představte si, že mě nakonec ukecali s tím, že jezdím jenom na zápasy a mám tréninkového asistenta. A musím říct, že po sezoně vedeme asi o 10 bodů, dali jsme strašně moc gólů a postupujeme do krajského přeboru. A mně se to najednou začalo moc líbit,“ přiznává trenérský nováček.

Fotbal tak poznal i z jiné stránky. Vysokou soutěž by ale trénovat nechtěl. „Jsou to nervy, je to snad nejstresovější řemeslo ze všech řemesel.“

Změň svůj okres, změníš český fotbal

Zeť Ladislava Vízka Vladimír Šmicer je iniciátorem projektu Fevoluce, který si dal za cíl očistit fotbal, a to zejména v okresech a v krajích. Podařilo se to?

„No, to je otázka. Změny vidím, ale jenom malinký. Zamlžuje se to. Myslím, že Fevoluce je malinko zklamaná, že se od toho čekalo daleko víc, protože fotbalu to zatím vůbec nepomohlo. Ono je to hrozně těžký a já to řeknu úplně upřímně. Nynější předseda Fousek tam nechává lidi, který šli proti němu. A ty lidi jsou tam stále. Kdybych to dělal já, tak jako první věc bych si dal mezi sebe svoje lidi. Je to takový strašně pomalý proces,“ přiznává fotbalista.

Na zeleném trávníku se Ladislav Vízek svým zetěm nikdy jako hráč nesešel. Dva světově úspěšní fotbalisté se minuli o pár let. V soukromí spolu výborně vycházejí, i když se často předhánějí, a to i v jiných sportech, třeba v golfu, tenise nebo volejbale. Občas se u lahvinky dobrého vína také dohadují, kdo z nich získal ve fotbale vzácnější medaile.

Jak jejich spor rozhodla dcera Pavla a co si na svém zeti Vízek nejvíce považuje? Nejen to můžete slyšet v záznamu celého pořadu.

Spustit audio