Lavičky vypráví životní příběh jednoho Třinečana ve dvaceti větách

31. březen 2015
Česko – země neznámá

Už jsme si zvykli, že lavičky v parku dnes může zdobit ledacos. Od reklamy až po nevzhledné čmáranice. Ale aby na nich byl napsán život jednoho obyčejného člověka, to je určitě rarita. Za tou se musíte vypravit do Třince na severní Moravě.

Na začátku bylo dvacet obyčejných nových dřevěných laviček z chráněné díly v Osůvkách, které chtělo vedení Třince rozestavět po městě. A zároveň vzniklo přání, aby byly něčím originální. V třinecké knihovně proto dali hlavy dohromady knihovnice Regina Szpyrcová a mladý básník Jan Delong a zajímavý nápad byl na světě.

„Rozhodli jsme se, že to budou lavičky poetické. Na každou z nich vyryjeme jednu větu, která bude charakterizovat životní etapu typického Třinečana. Od chvíle, kdy se naučil chodit, počítat, přes okamžiky, kdy se poprvé zamiloval, kdy dospěl a poučil se z chyb,“ přibližuje Jan Delong.

Lavička č. 11

Lavičky byly následně rozesety po městě a Třinec tak dostal zajímavou turistickou trasu vedoucí po životním osudu jeho obyvatele. Knihovna poté vyhlásila pro své čtenáře soutěž, kdy obdrželi plánek a podle něj jednotlivé lavičky hledali a postupně si skládali celý příběh. Ohlas místních byl opravdu velký. Stále další a další Třinečané pátrají po životním osudu svého anonymního souseda.

Poslední z příbehových laviček

Lavičkový příběh si můžete poskládat i vy. Pokud navštívíte Třinec, stačí se zastavit v místním informačním centru. Dostanete plánek a můžete se vydat na příjemnou procházku po Lyžbicích, Terase a Sosně.

Spustit audio