Legendární kapela Fleret otevřela koncertní podzim v hudebním Studiu 1

10. září 2015

Pořádnou dávku poctivé valašské energie si včera odnášeli návštěvníci ze Studia 1 Českého rozhlasu Ostrava. Až z Vizovic ji sem přivezla legendární kapela Fleret, která u nás zahajovala novou sezónu live koncertů.

Kromě osvědčených hitů zahrála v přímém přenosu i písničky z nové řadové desky Hopa bejbe. Ta vznikala letos na jaře právě v naší ‚esjedničce‘.

„Já jsem s tou deskou spokojený, protože je pohodová. Není to už takový ten nátlak, jak jsme vždycky dělali,“ pochvaluje si kapelník Zdeněk Hrachový, který se podílel zatím na všech vydaných deskách Fleretu.

Na místo činu se i s kapelou vrátil čtyři měsíce od natáčení. A i to se neslo v podobném duchu jako celé album.

„Bylo to klidnější, protože jednak to není živý koncert, je to natáčení a bylo i hodně rychlé. Natočili jsme to za čtyři, pět dní a odjeli jsme. Všichni hleděli – jak to, že už jedete?“ směje se kapelník.

Z pohodové práce se zrodilo 11 pohodových písniček a tři hudební bonusy. Všechny písničky z nového alba mají jedno společné, vykreslují příběhy z každodenního života na Valašsku. Dvorní textař kapely dokonce prohlásil, že je to nejvíc valašská deska, jakou kdy Flereti natočili.

Radost z hraní

Co ale ten zvláštní název Hopa bejbe? „Hopa bejbe je normálně pracovní, takový bojový pokřik ve Fleretu, když se rozvášníme při hraní třeba s bubeníkem Davidem. A my na sebe řveme různé hopa, hopa bejbe a různé ty přírazy. Takový veselý bojový pokřik, taková ta radost z toho hraní,“ vysvětlil kapelník.

A radost byla znát i na středečním koncertu ve Studiu 1. A to tak, že dokázala roztleskat a rozezpívat celé publikum. Přesvědčte se – poslechněte si záznam koncertu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘) nebo se podívejte na video.

autoři: ČRo Ostrava , Kateřina Daňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.