Lékařská fakulta v Ostravě je znovu bez děkana. Arnošta Martínka odvolal akademický senát

19. listopad 2019 06:20

Děkan lékařské fakulty Arnošt Martínek končí ve funkci. V pondělí odpoledne ho odvolal Akademický senát Ostravské univerzity. Lékařská fakulta řeší problémy kvůli přijímacímu řízení. V minulosti se na všeobecné lékařství dostali i studenti, kteří nesplnili podmínky přijímacího řízení. Fakulta tak může přijít i o akreditaci pro vzdělávání budoucích lékařů.

Akademici o odvolání Arnošta Martínka bouřlivě jednali tři hodiny. Děkana hájili hlavně studenti a zástupci lékařské fakulty. Kritizovali ho naopak hlavně zástupci ostatních fakult, podle kterých je situace na medicíně ostudou pro všechny.

Pro odvolání Arnošta Martínka nakonec zvedlo ruku 18 z 35 senátorů. Jeho odchod požadoval rektor Jan Lata, a to kvůli machinacím s přijímacím řízením. „Což je z našeho pohledu naprosto nepřijatelné. A nejen z pohledu vedení univerzity ale i z pohledu ostatních fakult a stejně tak to hodnotí akreditační úřad,“ řekl rektor.

Šetření Národního akreditačního úřadu totiž prokázalo, že na lékařskou fakultu od roku 2010 nastoupilo bez splnění podmínek přijímacího řízení 34 studentů, 24 z nich pak v době, kdy fakultu vedl právě Arnošt Martínek.

On sám kritiku dlouhodobě odmítá a tvrdí, že jde o systémové selhání. O vyjádření na mikrofon jsme ho požádali, on pouze přes mluvčí lékařské fakulty Hanu Hanke vzkázal, že zvažuje, že se bude bránit u soudu. „Protože ten důvod odvolání vidí jako nepravdivý a bere to částečně jako útok na svou osobu,“ uvedla mluvčí.

Čtěte také

Lékařskou fakultu teď pravděpodobně povede rektor Jan Lata. Své kroky konzultuje s právníky. Vysoká škola už totiž v minulosti řešila situaci, kdy odvolala děkana právě lékařské fakulty. Podle pozdějšího rozhodnutí soudu, to ale nebylo právoplatné a tak měla fakulta v jednu dobu dokonce děkany dva.

„Ještě znovu vše zkontrolujeme, ideálně i s ministerstvem školství, protože to není zcela obvyklá situace. A budeme-li si jisti, že náš postup je v pořádku, odvolám děkana Martínka, akademický senát vypíše volby nového děkana a předpokládám, že nový děkan bude znám do řádu týdnů,“ dodal rektor.

Problémy lékařské fakulty strhly pozornosti i na jiné části Ostravské univerzity. Národní akreditační úřad v srpnu oznámil, že prověří přijímací řízení i na ostatních fakultách.

Spustit audio