Leskovec nad Moravicí oslaví 800 let. Obec přežila mor, Švédy a nakonec i zatopení

2. červenec 2024 10:33

Leskovec nad Moravicí letos slaví 800. narozeniny. Oslavy vyvrcholí srpnovými Vavřineckými hody. Obec má za sebou zajímavou minulost. Kdysi tam žily skoro dvě tisícovky lidí. Teď je půl Leskovce na dně Slezské Harty. Místní ale věří, že obec má budoucnost v oblasti turismu.

Zdeňka Repková je kronikářka Leskovce nad Moravicí. Žije tady celý život a ukazuje na místo, kde stál jejich dům. Vzpomíná na svého otce, který věřil, že se nebude muset stěhovat. „Tvrdil, že v životě tady voda nebude tak vysoko sahat, ale bohužel sahá,“ říká.

Čtěte také

Teď je místo jejich domu bouda, kde si lidé půjčují šlapadla. Celou dolní část Leskovce totiž na konci 90. let zaplavila voda při plnění Slezské Harty. Kronikářka připomíná, že v minulosti tady byla třeba továrna na nové hmoty. Obec taky dvakrát zasáhl mor a v 17. století ji vyplenili Švédové.

Pod vodou je starý železný most, který vodaři nestihli zbourat. „Jsem ráda, že jsem se takového kulatého výročí dožila. To se nepoštěstí každému, že,“ dodává Zdeňka Repková. K 800. výročí pořádala setkání nad kronikami. Přišlo skoro 300 lidí, což je většina současných obyvatel Leskovce.

Podle starosty Bedřicha Buťáka (SNK) budou vrcholem oslav srpnové Vavřinecké hody. „Určitě se můžeme těšit na nějaký ohňostroj a doufejme, že se nám podaří přemluvit místní hasiče, aby nám udělali znovu hasičskou fontánu, která je velice unikátní a tady v okolí nemá obdoby,“ věří starosta. Na hodech bude i kulturní program a vstupné je tento rok zdarma.

Kudy dál

„Myslím si, že ten cestovní ruch a navázání na tuhle sféru se nabízí. Snažíme se spolu s mikroregionem Slezská Harta rozšiřovat povědomí o naší přehradě a o našem okolí a rozšiřovat tu infrastrukturu,“ vysvětluje starosta, kam by se měla obec dál ubírat.

Starosta dodává, že se tady chtějí zaměřit třeba na rozšíření lodní dopravy a stavěni dalších cyklostezek.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio