Libor Uher stanul na vrcholu K2

21. červenec 2007

Včera odpoledne dosáhlo české horolezectví velkého úspěchu. Ostravská expedice Leopolda Sulovského zdolala doslova za pět minut dvanáct druhou nejvyšší horu světa K2. Narozdíl od zpráv z nedávné doby, kdy na Mount Everestu stanul například pražský primátor Pavel Bém nebo první rodilá Češka, šlo o skutečný sportovní výkon - tedy výstup bez použití kyslíku.

0:00
/
0:00

Šedesátý den se ukázal být pro českou expedici jako šťastným. Po dlouhé dvouměsíční dřině se povedlo Liboru Uherovi ve 13:45 SELČ vystoupit na vrchol K2. Předseda frýdecko-místeckého horolezeckého oddílu, jinak povoláním automechanik, se stal po Josefu Rakoncajovi teprve druhým Čechem, kterému se podařilo zdolat druhou nejvyšší horu světa.

"Je to jedna z nejtěžších hor, protože na ní nevede žádné rameno nebo nějaký chodecký terén, každá cesta je strmá a prudká. Většinou se musí lézt po čtyřech," řekl k obtížnosti výstupu na K2 šťastný horolezec.

Libor Uher stoupal na samotný vrchol ještě společně s Radovanem Markem. Ten se však ve výšce zhruba 8300 metrů vrátil zpátky do čtvrtého výškového tábora, kde byl celou dobu šéf výpravy Leopold Sulovský.

K2 je podle zkušených horolezců zrádná hora. "Může být pěkně, ale je tam rychlý silný vítr. Pak stačí i minus deset a tím větrem se to umocňuje geometrickou řadou, takže pak tam nemáte šanci přečkat nějakou delší dobu," řekl o jednom z největších nebezpečí Libor Uher.

Expedice tedy končí úspěšně, ovšem výpravu nejvíce zlobilo počasí. Do postavení třetího výškového tábora šlo vše celkem dobře. Potom ale začaly problémy a výš se naši horolezci propracovali až za měsíc.

K výjimečnosti tohoto výkonu patří i fakt, že všichni členové ostravské expedice postupovali bez kyslíku narozdíl třeba od Rusů nebo Korejců, kteří včera také zdolali K2.

Do konce expedice zbývá ještě pár dní. 27. července výprava definitivně opustí základní tábor.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.