Lidé z okolí Pradědu se obávají důsledků Kužvartova rozhodnutí

21. listopad 2001
Pod kůži

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart omezil lyžování na nejvyšší hoře Jeseníků. V Národní přírodní rezervaci Praděd je k provozu sjezdovek nutná ministerská výjimka. Tu nezískala druhá nejdelší sjezdovka známá jako C, další dva vleky jsou zkráceny. Svaz lyžařů tak přišel o jediné závodní tratě na Pradědu, místní živnostníci o početnou klientelu. Co bude dál, to je otázka, kterou je slyšet na Bruntálsku doslova na každém kroku.

Autor 1: Ministr Kužvart čelil v posledních týdnech obrovskému tlaku politiků, zástupců veřejné správy a především ekologů. Zastánci lyžování v národní přírodní rezervaci měli a stále mají drtivou převahu.

Autor 2: Ve hře byly zejména dva nejdelší a nejatraktivnější vleky - tzv. A a C. Spor se dostal před Úřad vlády.

Autor 1: Demonstrovalo se několik dnů, ministr přesto rozhodl.

Miloš Kužvart, ministr životního prostředí: Škody na národní přírodní rezervaci byly takového charakteru, že nebylo ani ze zákona možné vydat znovu na příští pětileté období výjimku ze zákona na provozování onoho vleku.

Autor 2: Vlek Tatrapoma C měří 800 metrů, A 900 metrů. Toto číslo si už ale můžeme škrtnout.

Autor 1: Ministerstvo životního prostředí vytlačilo lyžaře z vrcholu Pradědu. Z míst, kde je více než šest měsíců v roce průměrná sněhová pokrývka ideální pro zimní sporty. Starosta Malé Morávky Petr Pecha neskrývá zklamání.

Petr Pecha, starosta Malé Morávky: Já to řeknu takhle. Je to velké oslabení podmínek poskytování veškerých služeb pro návštěvníky tady u nás. Jestli nám někdo začne omezovat návštěvnost na vrchu, tak to bude velmi bolestivá věc.

Autor 1: Myslíte si, že bude ty lyžaře ještě něco vůbec lákat, protože o těch menších vlecích se říká, že to jsou vleky pro děti?

Petr Pecha, starosta Malé Morávky: Přesně tak. Tak to dopadne.

Autor 2: Starosta Světlé Hory Rostislav Harazim dodává, že obce se během posledních let viditelně snaží přilákat návštěvníky hor. Investovalo se do služeb, do zázemí pro turisty. Praděd se stal místem, kde se dá strávit ideální zimní dovolená.

Rostislav Harazim, starosta Světlé Hory: Dá se říct, že po těch určitých letech se nám to začalo dařit celkem. Myslím si, že starostové v okolních dědinách pro to udělali hodně, aby se tam to zázemí zlepšilo. A dá se říct, že je to dáno i tím, že ty podmínky na tom Pradědu jsou daleko lepší, dlouhotrvající.

Autor 1: Rozhodnutí Miloše Kužvarta překvapilo i Krajský úřad v Ostravě, konkrétně zástupce hejtmana Josefa Jalůvku.

Josef Jalůvka, Krajský úřad Ostrava: Jsem nepříjemně překvapen rozhodnutím ministra. Měl jsem pocit, že se dostatečně seznámil s podklady a se situací faktickou jaká je a nyní mám názor, že rozhodoval na podkladě neobjektivních informací. Bohužel to takto musím říci.

Autor 2: Většinu vleků na Ovčárně provozuje Josef Figura. I zrušenou sjezdovku C.

Autor 1: Paradoxně si sám pod sebou uřízl větev, když zadal studii, z níž se při rozhodování vycházelo. Argumentuje tím i ministr Kužvart.

Miloš Kužvart, ministr životního prostředí: Právě tato studie na jeho vlastní náklady doložila škody právě na tom vleku, který má označení C.

Autor 1: Ve zmíněném posudku ale není jasně uvedeno, že lyžování v rezervaci způsobuje nevratné škody. Určité stopy a zásahy člověka do ekofondu Pradědu tady byly ještě dříve než první lyžaři.

Martin Konvička, ekolog: Nikdo nestudoval, co se děje na těch flecích jaksi povolovaných. Už jenom z hlediska vědecké meteorologie je to prostě špatně. Tam byly vybrány ty nejpoškozenější místa na těch sporných vlecích a ty byly srovnávány jaksi s místy nejpěknějšími, vybranými kdoví jak. Zkrátka a dobře ministerstvo nemá žádné srovnávací materiály s jakýmsi náhodným stavem a s těmi vleky nespornými.

Autor 2: Nad lyžováním a možným poškozováním přírody měla v minulosti bdít Chráněná krajinná oblast Jeseníky. Vedoucí správy Jan Halfar má další argument - sněžné rolby.

Jan Halfar, CHKO Jeseníky: To je hlavní argument, který poškozuje přírodu a poškození jsou dokumentována. Jedná se o stovky metrů čtverečních a nelze je pominout.

Autor 1: Josef Figura, majitel sjezdovek, říká pravý opak.

Josef Figura, majitel sjezdovek: Moje firma vždycky plnila podmínky ochrany přírody, které byly dány. Nikdy se nestalo, aby těžká technika nebo rolba vjela do přírodní rezervace bez povolení správy CHKO Jeseníky. Pan ministr mate veřejnost a neříká pravdu.

Autor 2: Hlavou kroutí také Petr Novotný z ekologického sdružení Ledňáček. Narážku na sněžné stroje vrací zpět ochráncům přírody.

Petr Novotný, ekologické sdružení Ledňáček: Každý z provozovatelů těch lyžařských vleků má přísný manipulační řád, který byl odsouhlasen správou chráněné krajinné oblasti. A je to správa CHKO Jeseníky, která rozhoduje, při jaké výšce sněhové pokrývky tyto sněžné stroje mohou vyjet. Takže je pro mě nepochopitelný, jak na sněhové výšce 90 cm, 120 cm může sněhová rolba poškodit vegetační pokryv.

Autor 1: Starosta Dolní Moravice Stanislav Velebný říká, že spor o vleky jasně ukázal zbytečnost reformy veřejné správy.

Stanislav Velebný, starosta Dolní Moravice: My budeme teď do konce roku schvalovat na krajském zastupitelství program rozvoje kraje, kde počítáme s Ovčárnou jako důležitým lyžařským střediskem. Ale tady předchází krok ministerských úředníků, kteří nám vlastně tady ten program nabourávají. Vidím v tom, že ty pravomoci by měly být větší na krajích, ať si o tom rozhodují lidé, kteří tady žijí a ne nějaký pražský úředník.

Autor 2: Do debaty se vložily desítky politiků a poslanců parlamentu. Na internetu je možné číst různá vyjádření a více či méně konkrétní podporu zastánců lyžování.

Autor 1: Proti Miloši Kužvartovi se postavil například ministr Petr Lachnit, který současný stav popisuje jako poškozování ČSSD. Podobně také krajský předseda strany v Ostravě Petr Vícha.

Autor 2: Přímo na ministra Kužvarta se obořil i šéf poslaneckého výboru pro regionální rozvoj Miroslav Beneš.

Miroslav Beneš: To opravdu chcete říkat - my podle zákonů této země bojkotujeme život v ní?

Autor 2: Žijeme v demokratickém státě, kde jsou zákony nade vše. Ministr Kužvart se zákona držel, výjimku udělit nemusel a taky ji neudělil.

Autor 1: Mezi desítkami vleků v Jeseníkách jde o kapku v moři. Bohužel právě tu kapku, ke které s mezi aktivními lyžaři vzhlíží nejvíce. Bruntálsko rozhodně ztratilo další lákadlo. V jednom z nejchudších regionů v zemi ztráta více než citelná.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: š.iva , mrk
Spustit audio

Více z pořadu