Lidé z Vlčovic u Kopřivnice mohou jednat se zástupci kraje o stavbě nového obchvatu

13. březen 2023 07:20

Nový obchvat má v budoucnu ulevit Vlčovicím, místní části Kopřivnice. Zmizet by měla hlavně nákladní doprava, hluk i emise. Lidé se ale bojí o zemědělskou půdu. Na setkání do tamního kulturního domu proto za nimi dnes dorazí zástupci kraje.

„Podle Ředitelství silnic a dálnic má stavba zlepšit plynulost provozu a hlavně jeho bezpečnost. Řidičům, kteří tím úsekem projíždějí, se má zkrátit jízdní čas,“ říká mluvčí Kopřivnice Lucie Macháčková.

Ulevit by se mělo hlavně obyvatelům místní části Vlčovic. „Stávající hlavní průtah místní částí, po kterém denně jezdí víc než osm tisíc aut, by se měl stát jen místní komunikací. Hlavní břemeno dopravy by se přesunulo právě na tu novou silnici,“ dodává Macháčková.

Na nový obchvat mají obyvatelé Vlčovic různé názory. „Zatím můžu soudit jen pouze z reakcí na facebooku – jedna část obyvatel kvituje zvýšení bezpečnosti, ale druzí jsou rozladění z toho, že stavba zabere třeba pozemky, které jsou zemědělsky využívané. Samozřejmě tento rozpor zaznamenáváme u většiny staveb,“ poznamenala mluvčí.

Lidé budou o obchvatu dnes odpoledne v kulturním domě debatovat se zástupci kraje. „Předpokládáme, že dotazy obyvatel Vlčovic budou směřovat k obecným otázkám ohledně stavby, také k vlivům na okolní zástavbu a zemědělský půdní fond, nebo na případné omezení zemědělského podnikání v okolí nové silnice a k ohrožení tamní divoké zvěře,“ říká mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová.

Krajský odbor životního prostředí a zemědělství prozkoumal, jaké vlivy by měla mít stavba na okolní přírodu. „Silnice v obou navrhovaných variantách zasahuje do zemědělských ploch. Také v části stavby mezi Vlčovicemi a Lichnovem je trasa umístěná do migračního koridoru velkých šelem. Celkově má vést komunikace blízko regionálních biocenter. Nelze jednoznačně určit úseky, které by mohly být označené jako kritické. Navrhované trasy cesty jsme hodnotili z mnoha hledisek a jsou doložené odborné studie, které hodnotí jejich vliv jako únosný,“ dodává Nikola Biklenová.

Nový obchvat by měl ve Vlčovicích zajistit větší bezpečnost pro chodce ale i cyklisty. A vylepšit spojení s nedalekou průmyslovou zónou.

autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio