Lidé ze Studénky nechtějí zrušit problematický železniční přejezd, jednat o tom budou v Praze

5. listopad 2015

Zástupci Studénky na Novojičínsku dnes míří do Prahy na ministerstvo dopravy. Jednat chtějí o problematickém železničním přejezdu. Ministr Daniel Ťok z hnutí ANO totiž navrhl zrušení přejezdu, kde naposledy před dvěma týdny zůstal stát kamion mezi závorami a odjel tři vteřiny před průjezdem vlaku. Lidé ze Studénky ale zrušení přejezdu odmítají.

„Doufám, že to nezruší. Musel bych pak objíždět celou Studénku,“ říká pan Stanislav, který bydlí v nedalekých Albrechtičkách a denně dojíždí na kole do práce, kterou má hned u nádraží.

Z nápadu zrušit přejezd není nadšený. Pamatuje si třeba, jak železničáři místo opravovali. Musel tehdy do práce našlapat asi o čtyři kilometry více.

Stejně to vidí i paní Alena. Dlouhé čekání tady na přejezdu jí sice vadí, kdyby tudy ale auta nesměla jezdit, provoz by se přesunul více do města a auta by projížděla centrálním sídlištěm.

„Bydlím na sídlišti a určitě by se mi to nelíbilo, bezpečnost, hluk a auto za autem, město by se vlastně změnilo v dopravní špičku,“ říká.

Podobný názor mají i radní. Zástupci města se tak dnes v 17 hodin sejdou s lidmi z ministerstva dopravy. Předložit jim chtějí pádné argumenty, proč jsou a v případném správním řízení i budou proti zrušení přejezdu.

„I nákladní doprava by se nám dostala do centra, lidé z části Studénky 1 by cestovali do lokality nádraží o 10 min déle a vzdálenost by se jim protáhla o tři či čtyři kilometry. A co pěší a kolaři?“ ptá se nezávislý starosta Studénky, Lubomír Šobich.

Radní ze Studénky na ministerstvu předloží svůj plán s odvedením nákladní dopravy z přejezdu.

Situaci ve městě teď analyzují právě i experti z ministerstva dopravy společně s policisty a Moravskoslezským krajem. Cíl mají společný - aby nezodpovědní řidiči už neohrožovali projíždějící vlaky.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio