Lidové kroje mě 70 let nezajímaly, říká vlastník největší kolekce lidových krojů v České republice

Jan Mičánek je tělem i duší lesník. Pochází z Brna, ale už před lety se usadil na Ostrově – vesničce mezi Kutnou Horou, Vlašimí a Zručí nad Sázavou. Kroje původně sbírat nechtěl, velmi ho ale zajímala historie našeho venkova.

Shodou náhod se k němu dostala krojová kolekce sběratelky, která ji chtěla vystavit. A pan Jan byl zachycen. Sbírku od ní odkoupil, začal rozšiřovat, spolupracovat s etnografy a odborníky na lidové oděvy, vybudoval muzeum a vydal o lidových krojích knihu.

Jeho Muzeum Ostrov lidových krojů dnes disponuje největší soukromou sbírkou historických venkovských oděvů v České republice. Unikátní expozice je úplně první veřejnou prezentací všech krojových oblastí České republiky a jsou zde zastoupeny všechny významnější regiony česky i německy mluvících Čechů, Moravanů a Slezanů.

K vidění jsou nejen kroje, ale i oděvní doplňky, sbírka šátků, krajek s ukázkou jejich výroby, stuhy, čepce, knoflíky, panenky v krojích. To všechno najdete v osadě Ostrov ve středních Čechách a vše je dílem nadšeného a zvídaného a houževnatého muže, který na stará kolena našel lásku k lidové oděvní kultuře.

Spustit audio