Listování

9. leden 2014

Literární pořad nabízející čtení na pokračování, povídky, krátké dramatické útvary i autorské čtení.

Rozhlasové Listování obsahově čerpalo ze dvou zdrojů. V prvé řadě pravidelně nabízelo výběr z tvorby regionálních autorů a to v podobě autorského čtení. Byť autorské podání textu pochopitelně nedosahuje úrovně herecké interpretace, je vždy mimořádné svou autentičností a osobním zaujetím.

Ostatně autorské čtení je v posledních letech velmi populární, což potvrzuje taky putující letní festival spisovatelů, který již několik let plní klubové sály řady českých i zahraničních měst.

Listování se rovněž stávalo první příležitostí k publikování pro mladé talentované autory. No a protože literární výroba má v Ostravě velmi dlouhou tradici, čerpala druhá linie Listování z rozsáhlých fondů rozhlasové fonotéky.

Součástí pořadu byl krátký medailon autora a stručné hodnocení literárního díla.

Připravovala: Eva Lenartová


Historie pořadu:
Cyklus rozhlasového autorského čtení založil v roce 2004 literární historik Miroslav Zelinský, který jej taky až do konce listopadu 2006 během svého působení v literární redakci připravoval. Poté pořad převzala Eva Lenartová.

Listování v pozměněném čase formálně i obsahově navázalo na tradiční Podvečerní čtení, které ostravské studio připravovalo pro své posluchače od září 2004 do konce roku 2011. Protože se ale čas vysílání cyklu od 1. ledna 2012 posunul z 18:30 na 16:15 (a také repríza na Dvojce byla v jiném než podvečerním čase), bylo nutné pořad přejmenovat. Proto tedy Listování.

Listování nezahálelo ani v čase prázdnin, kdy naopak často získávalo na atraktivitě díky spolupráci s festivalem Měsíc autorského čtení. Posluchači tak mohli slyšet autorské čtení Jaroslava Rudiše, Jana Filipa, Arnošta Goldflama nebo Markéty Pilátové.

Listování ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava skončilo v prosinci 2013, a to v souvislosti s rozsáhlými změnami, kterými prošly programy všech regionálních stanic.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.