Lívance z kyselého mléka

V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.

Receptů na lívance najdeme nepřeberné množství. My jsme vybrali recept na lívance z kyselého mléka. Vyzkoušejte!

Budete potřebovat:

  • 500 ml kyselého mléka
  • hladkou mouku podle potřeby
  • 2 vejce
  • 1 lžíci cukru
  • olej

Postup:

  1. Smícháme mléko, vejce, cukr a mouku.
  2. Mouky sypeme tolik, aby těsto bylo husté, ale lité. Vše společně vyšleháme.
  3. V lívanečníku nebo na pánvi následně rozpálíme olej a smažíme lívance z obou stran.
  4. Zdobíme šlehačkou, jogurtem nebo sladkým tvarohem, marmeládou či ovocem. 

Související

  • Pohankové „krajkové“ palačinky

    Hromnice jsou křesťanský svátek, který připadá na začátek února. Hromnice jsou bohaté na pověry: nesmělo šít, protože se věřilo, že do jehly poté uhodí blesk.

  • Sváteční bílkový chlebíček

    Na poslední chvilku si s cukrářkou Petrou Burianovou upečeme v Apetýtu bílkový chlebíček. Tradiční dobrotu, do které můžete dát všechno, co máte rádi.

  • Cuketové koblížky

    Stejně jako v minulém týdnu i v dnešních apetýtových receptech saháme po cuketách. V kuchyni jsou neuvěřitelně variabilní.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.