Martin Chodúr s Kapelou Mach5 v rozhlase ukázali své umění

6. listopad 2014

Diváci si ho poprvé zapamatovali jako plachého kluka s krásným sametovým hlasem. A tento mladý ostravský zpěvák si je pak získal natolik, že ho zvolili za svou ČeskoSlovenskou Superstar. Martin Chodúr.

Dnes už má vydané dvě desky, spolupracuje třeba i s Karlem Gottem a s koncerty jezdí po celé republice. V úterý večer byl se svou Kapelou Mach5 i ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava. Koncert jsme vysílali v přímém přenosu a záznam můžete vidět na YouTube.

Za pár dní to bude přesně pět let, co se Martin Chodúr poprvé objevil na televizních obrazovkách. Talentovou soutěž ovládl coby devatenáctiletý student ostravské konzervatoře, ale zpěvák, který v úterý večer předstoupil před rozhlasové publikum, je už někdo úplně jiný.

„Z jednoho úhlu pohledu mi to přijde strašně dávno. Když si řeknu, kde jsem hudebně byl před těmi pěti lety, zdá se mi, že je to hodně dlouho. Hudebně jsme se hodně posunuli,“ řekl nám v rozhovoru těsně před koncertem mladý sebevědomý muž, který si na rozdíl od spousty dalších úspěšných soutěžících dokázal najít vlastní hudební cestu.

„To, co chci dělat, je vlastně neustále zlepšovat svůj hlas, ale dávat ho do různých hudebních prostředí. To, že máme jazzové koncerty, neznamená, že bych chtěl do smrti zpívat jazz. Ale je to pro mne jiná výzva, jak používat hlas a jak se soustředit na jiné nuance v tom hlasu,“ vysvětluje.

„S Mach5 mám konečně přesah, který jsem chtěl.“

V tom je Martinovi velkou oporou i Kapela Mach5, se kterou do rozhlasu dorazil. Společně koncertují zhruba tři roky a doslova si v tom notují.

„Kapela Mach5 v čele s Vlastíkem Šmídou mne tak nějak osvobodila, protože předtím, kdykoli jsem měl kapely, tak ti muzikanti byli nějak vyhranění – buď jsem hrál s rockovou kapelou nebo s kapelou, která byla vyloženě popová – a neměli ten přesah, který jsem v té tvorbě chtěl mít,“ dodává Chodúr.

A o potřebě určitého přesahu svědčí i jeho nedávná spolupráce s Karlem Gottem, pro kterého Martin Chodúr napsal jednu píseň pro nové album.

„Ta spolupráce byla skvělá. Měl jsem takový malý hudební nápad, se kterým jsem přijel ke Karlu Gottovi domů. A u něj doma u piana jsme ten nápad spolu propracovali. Musím říct, že nakonec jsme oba spokojeni, jak to zní a pro mne to byla obrovská zkušenost,“ vzpomíná.

Sám Martin Chodúr má na kontě dvě studiové desky, poslední z roku 2012. Ale třetí je podle něj na cestě. Ostatně fanoušci mohli některé z ještě nevydaných písniček slyšet i v rozhlasovém Studiu 1.

Čtěte také

„Přístup k tomu albu bude trochu jiný než v minulých letech. Plánujeme, že album budeme vydávat víceméně po částech. A co se týká obsahu, tak to budou mé autorské skladby. Jsou více propracované v tom, že jsme spolu více hráli jako kapela, mají v sobě více šansonu i jazzu, ale zároveň i toho popu. Myslím, že bude takovým pěkným následovníkem Manifestu,“ prozrazuje své nebližší plány ostravský zpěvák Martin Chodúr, který už dávno není jen tím klukem z televize.

autoři: ČRo Ostrava , Kateřina Daňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.