Med

9. leden 2011

Všichni určitě dobře víte, jak med vzniká, ale proč si malou lekcí z biologie tyto znalosti neoživit? Na výrobu medu sbírají včely nektar, tedy sladkou šťávu, kterou rostliny vyrábějí jako lákadlo na hmyz, nebo medovici, cukernatou látku z listů a jehličí, výměšek mšic a jiných parazitních druhů hmyzu.

Včely si nektar a medovici přinesou do úlu, kde je musí zpracovat - odpařit nadbytečnou vodu a svými enzymy přeměnit sacharózu na jednoduché cukry. Přitom budoucí med obohatí o další enzymy. Nakonec ho uloží do plástů, každou buňku uzavřou víčkem z vosku a nechají med zrát. A že jde o práci náročnou, dokazuje fakt, že na 1 kilogram medu musí včely sesbírat pyl z několika milionů květů. Med v zásadě rozdělujeme na květový neboli nektarový a lesní neboli medovicový. Květový bývá světlejší, je snadno stravitelný, ale kromě akátového všechny rychle krystalizují. Obsahuje více éterických olejů a rostlinných hormonů. Včelaři říkají, že včela létá vždy jen na jeden druh květu, nejčastěji lipový, akátový a řepkový, proto rozeznáváme jednotlivé druhy medu podle rostlin, z jejichž nektaru vznikly. Nejběžnější jsou ale medy smíšené. Lesní med vydrží déle tekutý, je podstatně tmavší, má výraznější vůni a chuť. Cení se pro vysoký obsah minerálů a stopových prvků. Med sto nemocí léčí a tisíci nemocem předchází, říká čínské přísloví. Včelí med je díky svému nenapodobitelnému složení opravdu účinným lékem na množství různých nemocí. Obsahuje železo podporující krvetvorbu. Najdeme v něm téměř všechny stopové prvky, vitaminy řady B a C, pryskyřičnaté látky, silice, organické kyseliny, bílkoviny z pylových zrn a užitečné enzymy. Posiluje imunitu a při fyzické a psychické únavě je okamžitým zdrojem energie, lépe stravitelným než řepný cukr. Lžička medu večer je výborná na nespavost, nervozitu a neklidný spánek. Používáme ho jako pomocný lék při onemocnění srdce, jater, žaludku, střev, ledvin, močového ústrojí a při léčbě vysokého tlaku. Zlepšuje krevní oběh a svalovou činnost, má antisklerotický účinek, podporuje trávení. Vzhledem k dobré stravitelnosti ho dětští lékaři doporučují i jako součást výživy kojenců. Nejčastěji se podává při nachlazení a rýmě, vyvolává pocení. Med se používá i zevně. Hodí se pro léčbu drobných popálenin nebo k mírnění bolesti po včelím bodnutí. Bývá také součástí pleťových masek a vlasových zábalů. Blahodárně působí na popraskané rty. Med používali naši předkové po tisíciletí. Věděli, že čistí rány a používá se proti zánětům a spáleninám a je ideálním konzervačním prostředkem. Zkrystalizovaný med našli archeologové v egyptských pyramidách. I po třech tisících let je jedlý a v temnu a chladu si uchoval vysokou výživnou a léčebnou hodnotu. Něco na zub Med uchováváme ve skleněných nebo porcelánových nádobách v chladu a temnu, nikdy ho nedáváme do ledničky. Pokud med zkrystalizuje, není to na závadu. Rozpustíme ho ve vodní lázni při teplotě do 45°C. Medem můžeme v receptech nahradit řepný cukr, přestože jeho sladkost je o něco nižší. Při nákupu důvěřujte včelařům, někteří obchodníci vám totiž místo pravého včelího medu nabídnou podomácku vyrobené sirupy nebo med sirupem nastavují. Nejlépe si med vychutnáte na krajíci chleba s máslem, ale je taky chutnou součástí různých salátových zálivek, marinád a samozřejmě nesčetného množství moučníků. Dnes ho použijeme pro jeden tradiční a jeden exotický pokrm - plněný perník podle našich babiček a kachní prsa na medu. Na perník potřebujeme 600 g hladké mouky, 280 g cukru, 4 lžíce medu, 4 vejce, 1 lžíci jedlé sody a balíček perníkového koření. Na náplň si připravíme 6 lžic medu, 100 g rozinek, 50 g mandlí, 250 g sušených švestek a 250 g dužiny dýně. Můžeme použít i dýňový kompot. Nejdříve si připravíme nádivku - do rozehřátého medu vmícháme rozinky, mandle nakrájené na nudličky, pokrájené švestky a dýni. Necháme vychladnout. Mezitím si na vál přesejeme hladkou mouku, přidáme cukr, vejce, med, sodu, koření a zpracujeme těsto, které rozválíme na placku asi 1 cm silnou, potřeme nádivkou, stočíme a vložíme do vymazané chlebíčkové formy a ve vyhřáté toubě pečeme asi 45 minut. Rodinu a přátele určitě potěšíte něčím neobvyklým. Exotická drůbež jim bude chutnat. Kromě 4 kachních prsíček s kůží budete potřebovat 3 lžíce medu, asi 2 lžíce citrónové šťávy, hrst nasekaných lístků čerstvého koriandru, olej a sůl. Prsa omyjte, osušte, osolte, kůži několikrát nařízněte a opečte je prudce na pánvi v oleji. Z medu, citrónové šťávy a koriandru ušlehejte hustou kaši, kterou prsa ze všech stran potřete a necháte pomalu dopéct. Jako příloha se hodí bramborová kaše a zelenina. Nechte si chutnat.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.