Memoriál Jiřího Rašky, Baškohrátky, folklorní festival Léto na Soláni. Vyberte si z našich tipů

13. srpen 2021

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Na hradu Hukvaldy se  bude hrát komedie Františka Ringo Čecha, Dívčí válka. Jejího nastudování se ujal ochotnický divadelní soubor DNA z Frýdku-Místku. Začátek představení je o půl sedmé večer. Hrát se bude i v sobotu odpoledne, ale ještě před tím dostane od půl jedné odpoledne prostor písničkář Jaroslav Pszczolka.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm začíná Memoriál Jiřího Rašky ve skoku na lyžích na můstku HS 106 s umělou hmotou. Od 16 hodin po předchozím tréninku soutěží muži, v sobotu se k nim přidají i ženy. Ty se pak v neděli utkají o Světový pohár žen.

Skoky na lyžích

Hrad Starý Jičín se promění v Planetárium pod širým nebem. Pracovníci hvězdárny Valašské Meziříčí nabídnou příchozím profesionální pozorovací techniku i odborný výklad. Pozorování začíná ve 20:30.

Příznivci lidové muziky jsou zváni na koncert na terase Obecního domu v Opavě. Od 18 hodin tam zahraje cimbálová muzika Konopjan.

Sobota

Slezskoostravský hrad o víkendu představí návštěvníkům celou řadu atraktivních turistických míst v České republice. V rámci Cíletů se můžete seznámit třeba s Krajinou břidlice, podzemními jeskyněmi nebo památkami UNESCO. Hrad je po oba dny otevřen od 9 do 17:30. A navíc máte možnost zúčastnit se každou celou hodinu komentované prohlídky s průvodcem.

Na přehradu Baška vyplují netradiční plavidla. Recesistické Baškohrátky, ve kterých týmy loďařů – amatérů soutěží, které z plavidel se udrží na vodě nejdéle a nejvíc pobaví diváky, začínají v 10 hodin. Připraven je i doprovodný program pro děti a odpoledne celá řada koncertů. Vystoupí například Heidi Janků nebo kapela Sto zvířat.

Sobota na Soláni patří folkloru. Už v 11 hodin tam začíná vzpomínkou na folkloristu a našeho bývalého rozhlasového kolegu Jana Rokytu staršího Mezinárodní folklorní festival Léto na Soláni. Kromě lidové muziky je připraven také řemeslný jarmark a dílny pro děti.  

Opavskem projede kolona veteránů. Letošní Old timer Parade je poděkováním všem složkám integrovaného záchranného systému. Spanilá jízda začíná ve 13 hodin v Kravařích a skončí kolem 16. hodiny v Píšti. 

Neděle

Do Nového Jičína jste zváni na vůbec 1. ročník Novojičínské pouti. V 7:30 a v 10 začíná v kostele Nanebevzetí Panny Marie pouťová mše. K zábavě u kolotočů a stánků pak přispěje ještě od 15 hodin ve venkovních prostorách fotbalového stadionu i koncert Dixielandu Vojenské hudby Olomouc.

Událostí číslo jedna ve Frýdku-Místku jsou Historické slavnosti v parku pod zámkem. Program začíná v 10:30. Připraven je dobový jarmark, historické hry a souboje a také koncerty.

Kus pravé historie můžete okusit i na hradě Sovinec. V rámci Hodokvadu rytíře Kobylky se návštěvníkům průběžně od 9 do 17:30 představí Teátr Víti Marčíka, šermíři, kejklíři a také sokolníci.

Hrad Sovinec

 

Spustit audio