Mezinárodní den Romů 2020: Oslavy sledujte online

8. duben 2020

Od středy 8. dubna se u příležitosti oslav Mezinárodního dne Romů spouští online přehlídka romské kultury. Z pohodlí svého domova tak můžete od 8. dubna 2020 zhlédnout koncerty, divadelní představení, taneční workshop nebo se virtuálně projít Muzeem romské kultury.

Středa 8. dubna

Od 10:00 do 24:00 je možné vydat se na virtuální komentovanou prohlídku s historikem Michalem Schusterem po expozicích Muzea romské kultury.

Od 10:30 do 24:00 je vyhlášena soutěž o knihu Amendar: Pohled do světa romských osobností a další ceny. Soutěžit se dá v online kvízu zveřejněném na facebooku Muzea romské kultury.

V 15 hodin začíná na stejném facebookovém profilu přímý online přenos koncertu brněnských romských hudebních osobností – Zdeňka Lázoka a Barbory Bagárové, Ladislava a Julie Richterových a Pavla a Ireny Dirdových (Gulo Čar).

Platák k Mezinárodnímu dni Romů

Ara Art spouští oficiální program oslav Mezinárodního dne Romů v 19 hodin na svém facebookovém profilu, a to koncertem nazvaným Gala z obýváku do obýváku. Během večera vystoupí například Igor Kmeťo ml, Gejza Horváth, Milan Kroka, Barbora Botošová a další.

Muzeum romské kultury nabízí od 20 hodin záznam vystoupení houslového virtuoza Marka Baloga a rodinné kapely Horváthovci z Hudebního léta 2019.

Čtvrtek 9. dubna

Na youtube kanálu Ara Artu začíná od 19:30 divadelní představení „...a zase jsme spali pindral“.

Pátek 10. dubna

Tanečního workshopu pod vedením Briana Mihalička se bude možné zúčastnit od 17 hodin na facebookovém kanálu Ara Artu. Na stejném místě pak bude program pokračovat online koncertem Diny Košice, a to od 20 hodin.

8. dubna 1971 byla na kongresu v Londýně založena Mezinárodní romská unie. Mezinárodní den Romů byl ustanoven k datu vzniku unie na 4. kongresu Mezinárodní romské unie ve Varšavě a Romové jej pravidelně slaví od roku 1990, v České republice pak od roku 2001. Více informací o letošním programu na www.mezinarodnidenromu.cz

autor: Barbora Němcová