miliónová roztržitost

17. říjen 2003

Roztržitost sebou v drtivé většině případů přináší jenom potíže. Člověk se kvůli ní v lepším případě hodně nachodí, v tom horším pak může přijít o velké peníze. Existují však i vzácné výjimky, kdy taková zdánlivě nevinná roztržitost může být zdrojem obrovské radosti.

Kdo z vás pravidelně sází číselnou loterii, ten jistě ve sdělovacích prostředcích čas od času registroval onen pozoruhodný důkaz existence zákona schválnosti. Řadu let či dokonce desetiletí sázíte stále stejná čísla, týden co týden chodíte k sázkovým terminálům s nadějí, že jednou už to přece konečně musí vyjít. Jednou vynecháte....a je průšvih. Právě tehdy, když z nějakého důvodu zapomenete vsadit svá oblíbená a časem ošlehaná čísla, právě tehdy zjistíte, že na tato čísla byste inkasovali tučný jackpot. Ne že by tyto případy byly úplně běžné, ale tu a tam se u nás i za našimi hranicemi stávají. Takto postižení sázkaři jsou obvykle zralí na psychiatrickou péči. No jen si to uvědomte, vaše milovaná čísla byla opravdu tažena. Ale vy jste zapomněli vsadit. Míra utrpení je přímo úměrná výši ušlé výhry. Svádí to k myšlence, že notorické sázkaře už hned tak něco nepřekvapí. Omyl! Nedávný případ od protinožců dokumentuje, jak je paní Štěstěna vrtkavá a nevyzpytatelná. V tomto případě ovšem příjemně. Považte, že jistá postarší dáma z Austrálie pravidelně sázela svá oblíbená čísla plných 31 let. Když je naposledy označovala, něco se jí v hlavě popletlo a ona vsadila čísla úplně jiná. Koneckonců, chybovat je lidské, že? Ctihodná žena nemohla věřit vlastním uším, když jí zástupce tamní loterie telefonicky oznámil, že se stala šťastnou majitelkou v přepočtu skoro dvaceti miliónů korun. Žena totiž vůbec netušila, že zakroužkovala jiná čísla. Teprve po překonání prvotního šoku se šla podívat na drahocenný tiket. Až teprve pak uvěřila, že opravdu označila všechna tažená čísla. Říká se, že štěstí je třeba jít naproti. Tady to tak docela neplatí. Zmíněná žena šla evidentně opačným směrem, byť to bylo nechtěně. Dokonalým způsobem tady zafungovalo kouzlo nechtěného. Pod dojmem této události by mohl běžný sázkař začít laškovat s myšlenkou, že by něco takového napodobil. Zkusí se jakoby splést a třeba to vyjde. Jenomže to už by nebylo kouzlo nechtěného, ale chtěného. Takže jak je to vlastně s tou roztržitostí a tím chtěním? Poradí mi někdo?

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.