Minipivovary se dostávají do existenčních potíží. Pomoci se snaží milovníci piva

7. duben 2020 11:15

Uzavření restaurací a hospod způsobilo problémy minipivovarům. Pivo se v nich už téměř nevaří, sládci se naopak snaží prodat současné zásoby. S tím pomáhají například nové mapové aplikace nebo webové stránky, založené například i pivaři z Ostravy.

„Jsou to pro nás velmi silné restrikce. Znamená to omezení našeho byznysu téměř na nulu, protože všechny restaurace jsou zavřené. Takže ani ta naše výčepní restaurace nefunguje. A není ani odbyt ven, protože vše je zavřeno,“ přibližuje svou situaci Zbyněk Závodník, spolumajitel jednoho z ostravských minipivovarů.

„Zachraňuje nás výdej přes okýnko, což představuje nějakou saturaci výpadku. Nicméně pokles tržeb bude podle našeho odhadu nějakých 75 procent,“ dodává Závodník.

Stojíme spolu v prázdné výčepní restauraci minipivovaru, hned ve vedlejší místnosti se normálně vaří pivo. Od zavedení nouzového stavu tam ale sládci žádné neuvařili. Protože neví, kdy opatření skončí.

Zadlužení jako jediná možnost

Budova minipivovaru je téměř nevytopená. Sládci se alespoň takto snaží ušetřit peníze na další provoz. Podle Závodníka je teď jejich jedinou možností zadlužit se.

„Pomoc ze strany státu v podstatě nepřichází krom výzvy zadlužte se, výhodně, bezúročně, což je výzva Covid 2, do které jsme se zaregistrovali. Snad nám to pomůže překlenout toto období,“ věří Závodník.

Pomoc milovníků piva

Minipivovarům se rozhodli pomáhat i sami milovníci piva. Vznikla řada platforem, zejména na sociálních sítích, na kterých mohou sládci své produkty nabízet. Jednu z nich založil i Josef Tračík.

„Prvním krokem bylo založení facebookovou akci Podporuj minipivovary, kde lidé mohou sdílet informace o různých pivovarech. Následně jsme založili i mapovou aplikaci, kde doplňujeme pivovary a informace o způsobu současného prodeje,“ popisuje Tračík.

Podpora minipivovarů na podobných stránkách stoupá. Sládci se i přesto shodují na tom, že jejich současnou situaci zlepší jedině uvolnění karanténních opatření.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio