Ministr Drobil řešil s polským protějškem znečisťování ovzduší

22. říjen 2010

Jedním z největších znečišťovatelů vzduchu na Ostravsku je údajně Polsko. Přesněji továrny na polské straně hranice, odkud přichází nečistoty, které překračují limity stanovené v České republice. Alespoň to tvrdí česká strana, Poláci si naopak stěžují na znečištění z Česka.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil se sešel ve Varšavě se svým polským protějškem Andrzejem Kraszewským, aby s ním probral problém znečišťování ovzduší na Ostravsku.

„V prvé řadě jsme nehledali viníky, ale řešení. Předal jsem panu ministrovi seznam 24 firem, u kterých bychom přivítali z polské strany informace o tom, jak to vypadá s jejich emisemi a s investicemi do odprašování. Mám od ministra slíbeno, že všechny informace, které budeme potřebovat, v nejbližších týdnech dostaneme,“ uvedl ministr životního prostředí Pavel Drobil.

„Informoval jsem ho také o opatřeních, které děláme nejen na moravskoslezské straně České republiky, ale například v rámci elektrárny Prunéřov, které se nám povedly vyjednat s firmou ČEZ jako kompenzace za souhlasné stanovisko EIA. Myslím, že jsme navázali dobrou spolupráci,“ doplnil ministr.

Podle něj je nepochopitelné, že od roku 2004 s polskou stranou na toto téma neprobíhal dialog.

autoři: har , bum
Spustit audio