Mnohá moravskoslezská města ruší vánoční program

26. listopad 2020 14:10

Některá města v Moravskoslezském kraji ruší kvůli pandemii koronaviru tradiční předvánoční i novoroční akce. Důvodem jsou přísná hygienická opatření. Někde se tradiční vánoční trhy uskuteční, ale s omezeními. Zjistila ČTK.

Obyvatelé Bohumína na Karvinsku letos přijdou o tradiční vánoční jarmark i rozsvěcování vánočních stromů s koncertem a ohňostrojem. „Obě akce byly v plánu teď o víkendu. Letošní první adventní neděli tak lidé budou rozjímat doma a slavnostně nazdobené stromy na zdejším náměstí T. G. Masaryka rozsvítí elektrikáři v tichosti a bez diváků,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Připomněla, že aktuálně jsou ve městě zrušeny všechny velké kulturní akce až do konce roku. „Otazník ale ještě stále visí nad tradičním štědrovečerním setkáním před zdejší radnicí. Rozhodnutí padne až těsně před Štědrým dnem,“ doplnila Balcarová.

Podobně je na tom Nový Jičín. „Město letos adventní jarmark, doprovodný kulturní program ani novoroční ohňostroj pořádat nebude. Rozsvícení vánočního stromu proběhne v pátek 4. prosince bez účasti veřejnosti. Radnice tak reaguje na epidemickou situaci a z ní vyplývající nařízení vlády a opatření ministerstva zdravotnictví,“ řekla mluvčí radnice Marie Machková.

Město na prosinec plánovalo i oslavu 140. výročí železniční tratě z Nového Jičína do Suchdolu nad Odrou. Také od tohoto záměru muselo upustit.

Adventní městečko letos nevyroste ani na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku. „Z důvodu stále striktních protikoronavirových opatření se tedy neuskuteční tradiční trhy ani slavnostní rozsvícení vánočního stromu,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

Tradiční vánoční městečko s doprovodným programem musel zrušit také Havířov. Zachováno zůstane pouze rozsvícení vánočního stromu, které se uskuteční v sobotu na náměstí Republiky, ale bez doprovodného programu.

Vánoční trhy budou v Ostravě a v Opavě

Atmosféru vánočních trhů si naopak budou moci užít lidé v centru Ostravy, i tam se ale musí připravit na omezení. Stánků bude méně, než jsou lidé zvyklí. „Od 27. listopadu do 23. prosince bude na Masarykově náměstí 23 prodejních stánků ve větších rozestupech. K zakoupení zde budou výrobky převážně s vánoční tematikou, a to denně od 12:00 do 18:00,“ uvedla starostka centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Zuzana Ožanová (ANO).

Trhy budou bez kulturního programu, pouze s reprodukovanou hudbou. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu, které každoročně přiláká velký počet lidí, se vzhledem k epidemické situaci neuskuteční.

Podobně se rozhodla také Opava, která chce zachovat stánkový prodej, ale bez kulturního programu. Program nezpestří ani rozsvěcení vánočního stromu, které lidé ale budou moci sledovat na internetu, podobně jako třeba obyvatelé Ludgeřovic na Opavsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio