Moravskoslezské nemocnice se pozvolna vrací k běžnému provozu

23. duben 2020 07:31

Některé moravskoslezské nemocnice se pozvolna začínají vracet k obvyklému provozu nebo se na to připravují. Postupně se obnovuje fungování odborných ambulancí a zdravotnická zařízení se chystají i na odložené operace. V nemocnicích ale zůstávají v platnosti mimořádná hygienicko-epidemiologická opatření, jako jsou zákazy návštěv, kontrola příchozích pacientů, zvýšená dezinfekce a další, zjistila ČTK.

Městská nemocnice Ostrava v tomto týdnu začíná podle ředitele Petra Uhliga plánovat s jednotlivými primariáty pozvolný rozjezd ambulantního a zejména operačního provozu. „Bude zahájen již v polovině příštího týdne, převážná většina je plánována od května,“ uvedl Uhlig. Operace budou plánovány podle akutnosti a závažnosti potíží pacienta. Lidé, kterým vypršela platnost předoperačních vyšetření, budou vyzváni k jejich aktualizaci.

Čtěte také

Podle Uhliga budou pacienti do odborných ambulancí zváni tak, aby zařízení splnilo požadavky dané opatřeními ministerstva zdravotnictví. „Předepisování receptů bude i nadále prováděno převážně elektronickou formou a budeme preferovat i telefonické konzultace před osobními návštěvami pacientů,“ uvedl Uhlig.

Nemocnice ve Frýdku-Místku zatím přijímá jen akutní případy, zařízení se na postupný návrat k poskytování péče chystá. Podle mluvčí Jany Březinové se ale péče nevrátí do normálu, jaký lidé znali před vypuknutím pandemie. Nemocnice zachová řadu opatření k minimalizaci nákazy.

„Začátkem května předpokládáme otevření třetího operačního sálu, plánujeme operovat odložené případy, které se již stávají akutními, pacienty budeme obvolávat. Postupně budeme otevírat další sály ve čtrnáctidenních intervalech. Od května se bude prodlužovat ordinační doba ambulancí a poraden,“ uvedla Březinová.

Čtěte také

Připravují se také v Nemocnici s poliklinikou v Havířově. „Nemocnice během následujících 14 dní, případně do konce května, přejde plně do původního režimu, a to v závislosti na vývoji, respektive zmírnění pandemie, nadále se plně věnujeme pacientům s podezřením na onemocnění koronavirem a pacientům pozitivním,“ řekl ředitel nemocnice Norbert Schellong.

Nemocnice v Karviné-Ráji a Orlové začaly pacienty od pondělí telefonicky objednávat na specializovaná ambulantní vyšetření a plánované zákroky. „Ambulantní provoz již běží v plném režimu, postupně plníme i operační program plánovanými výkony,“ uvedla mluvčí nemocnice Věra Murínová.

Také Sdružené zdravotnické zařízení Krnov objednává postupně pacienty k neakutním operacím. „Z oddělení zatím zůstane uzavřena pouze lůžková rehabilitace, jejíž prostory jsou určeny pro případné pacienty s koronavirovou infekcí. V pátek vyhodnotíme epidemiologickou situaci v nemocnici a celém regionu a v případě příznivého vývoje uvolníme další omezení, například stravování v jídelně a podobně,“ řekl ředitel Ladislav Václavec.

Například Slezská nemocnice v Opavě ale zatím současný režim uvolňovat nebude. „Vzhledem ke skutečnosti, že Slezská nemocnice Opava zajišťuje v současné době na svém infekčním oddělení péči o pozitivní pacienty covid-19 a vzhledem k tomu, že máme asi 35 zaměstnanců v karanténě, tak zatím do konce dubna určitě neplánujeme rozšíření poskytované péče. Bude záležet, jak se bude vyvíjet situace v tomto týdnu,“ uvedl mluvčí Jiří Krušina.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související