Moravskoslezské univerzity posouvají přijímací řízení

14. květen 2020 11:54

Moravskoslezské vysoké školy chystají úpravy letošního přijímacího řízení. Důvodem je skutečnost, že se kvůli koronavirové pandemii posouvají termíny maturitních zkoušek a třeba na Slovensku se maturity nebudou konat vůbec. Přijímací zkoušky tak například budou později než obvykle. Zjistila ČTK.

„Ostravská univerzita bude posunovat termíny přijímacích zkoušek s ohledem na současnou situaci způsobenou nemocí covid-19 na období od druhého do čtvrtého červnového týdne. U bakalářských studijních programů k žádnému zjednodušení přijímacích zkoušek nedochází, u některých navazujících magisterských programů došlo ke změně podmínek přijímacích zkoušek,“ uvedla za Ostravskou univerzitu Andrea Svobodová.

Změnu jakýchkoli podmínek přijímacího řízení podle ní musí schválit akademický senát příslušné fakulty. Svobodová připomněla, že stejně jako v předchozích letech je největší zájem o jazykové obory, studium pedagogiky a psychologie či lékařské obory.

Také Slezská univerzita podle mluvčí Karin Martínkové plánuje posunutí termínu přijímacích zkoušek. Podle ní byl totiž jejich termín vždy volen tak, aby navazoval na období po maturitních zkouškách.

„Nové termíny přijímacích zkoušek u studijních programů a oborů, kde je Slezská univerzita vyžaduje, budou s nejvyšší pravděpodobností stanoveny na konec měsíce června a začátek července. Uchazečům o studium budou nové termíny oznámeny minimálně 15 dní před jejich uskutečněním,“ uvedla mluvčí.

Podle ní skutečnost, že Slovensko upustí od konání maturitních zkoušek, přijímací řízení nijak neovlivní. „Uchazeči ze Slovenska budou mít ukončené středoškolské vzdělání i maturitní vysvědčení, přestože ke známkám na něm dojdou jinou formou. Mohou tedy bez jakýchkoli potíží vykonat přijímací zkoušky na vysoké školy v České republice nebo se přihlásit ke studiu tam, kde bylo od přijímací zkoušky upuštěno,“ doplnila Martínková. Na Slezské univerzitě to jsou všechny obory na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné a vybrané obory na ostatních fakultách.

„Samozřejmě musíme reagovat na danou situaci i u nás a u studentů ze Slovenska. Například jsme posunuli termín pro dodání maturitního vysvědčení. Důvodem je umožnit novým studentům přihlásit se na naši univerzitu i za situace, že by vše muselo proběhnout bezkontaktně,“ uvedla mluvčí VŠB-Technické univerzity Ostrava Petra Halíková.

Způsoby přijímacích zkoušek do bakalářského studia se podle ní liší podle jednotlivých fakult. „Ekonomická fakulta používá SCIO testy. Hornicko-geologická fakulta přijímací testy zrušila, Fakulta elektrotechniky a informatiky a Fakulta bezpečnostního inženýrství ji promíjí. Fakulta stavební a Fakulta strojní přijímací zkoušky nemají,“ doplnila Halíková.

zdroj: ČTK
Spustit audio