Moravskoslezský kraj zase vyhlásil smogovou situaci

14. únor 2013

Stav ovzduší v Moravskoslezském kraji se opět zhoršil. Meteorologové proto v regionu vyhlásili takzvanou smogovou situaci, s výjimkou Ostravska, Karvinska, Frýdecko-Místecka a Třinecka, tedy tradičně nejhůře postižených oblastí.

Za tento paradox může konflikt mezi legislativou a realitou. V jeho důsledku v těch částech Moravskoslezského kraje, kde se dýchá nejhůře, tedy v Karviné, Českém Těšíně nebo části Ostravy, smogová situace vyhlášená není.

Naopak ale platí na Opavsku, přitom v Opavě je v tuto chvíli smogu nejméně v celém regionu. Obdobné je to i s předhůřím Jeseníků na Brutálsku, které se obvykle v souvislosti se smogem nezmiňuje.

Zákon o ochraně ovzduší totiž změnil pravidla pro vyhlašování smogových situací. Proto například ve chvíli, kdy na Karvinsku byť jen mírně ubude prachu, smogová situace tam platit nemůže.

Hodnoty polétavého prachu překročily povolený limit na všech měřicích stanicích.

V Českém Těšíně, Ostravě, Zábřehu, Karviné nebo Bohumíně bylo zaznamenáno až takřka trojnásobné překročení koncentrace. V sousedním Polsku, s nímž Česko vede kvůli emisím složitá jednání, jsou hodnoty o něco nižší než na Karvinsku.

Nemocní lidé, malé děti a senioři by zbytečně neměli chodit ven. Také řidiči by neměli vyjíždět, pokud nemusí.

Moravskoslezský kraj trpí smogem dlouhodobě. Odborníci přitom varují, že stačí zvýšení koncentrace poletavého prachu po několik dní, aby se u lidí následně častěji objevovala respirační onemocnění.

Chronicky nemocným, jako jsou astmatici nebo lidé s vysokým krevním tlakem, se zhoršuje jejich stav.

Jak vzniká smog
autoři: rep , Alina Holušová
Spustit audio