Moravskoslezský kraj získal 1,6 miliardy korun na stavbu Černé kostky

16. listopad 2023 07:00

Dotaci 1,6 miliardy korun získal Moravskoslezský kraj na stavbu takzvané Černé kostky. Finanční částku z Operačního programu Spravedlivá transformace ve středu schválilo ministerstvo životního prostředí.

Stavba Centra digitalizace, vědy a inovací v Ostravě by tak měla začít v příštím roce. Kraj teď bude hledat zhotovitele. Podle náměstka hejtmana Lukáše Curyla (KDU-ČSL) by Černá kostka měla v Ostravě stát do konce roku 2027.

„Ta samotná stavba bude stát kolem dvou miliard včetně DPH a zbytek potom budou technologie. To se bude soutěžit později. Takže otázka je, na jakou cenu se dostaneme, ale neměli bychom překročit celkovou částku 2,6 miliardy korun,“ upřesnil Curylo.

Po 20 letech

„O Černé kostce se u nás mluví už od roku 2004, za tu dobu prošel projekt různými fázemi, dokonce dlouho ležel u ledu. Plán postavit nové supermoderní sídlo Moravskoslezské vědecké knihovny jsme znovu na stůl položili v roce 2016,“ uvedl hejtman Jan Krkoška (ANO).

Černá kostka je podle něj symbolem proměny regionu od těžkého průmyslu směrem k inovacím a nejnovějším technologiím. Projekt má od letošního ledna stavební povolení.

„Ve spolupráci s vysokými školami a dalšími vědeckými institucemi vznikne místo pro robotizaci, digitalizaci, inovace a smart technologie nejen v oblasti knihovnictví. Bude zde probíhat formální i neformální vzdělávání včetně rekvalifikací. Nedílnou součástí bude podpora rozvoje kreativního průmyslu. Poskytne také prostory pro start-upy a zázemí pro péči o talenty,“ doplnil Curylo.

Černá kostka má být moderní knihovnou a kulturním centrem. Objekt se dvěma podzemními a devíti nadzemními podlažími má mít celkovou podlažní plochu 16.000 metrů čtverečních. Jeho součástí bude 164 parkovacích míst v podzemí i na povrchu. Budova bude obklopena vodní plochou o rozloze 4530 metrů čtverečních.

autor: František Kuča | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související