Moravskoslezští hygienici zvažují rozvolnění protiepidemických opatření

3. srpen 2020 17:29

Protiepidemická opatření v Moravskoslezském kraji by se mohla na konci týdne zmírnit. Po dnešním jednání to potvrdili krajští hygienici. Podle nich se situace v kraji zlepšuje. Ani přesto tu ale lidé zatím roušky úplně nesundají.

"Určitě se roušky zachovají v kraji, určitě se budou rozvolňovat opatření při venkovních aktivitách. Zhruba ke konci týdne budeme vydávat nové mimořádné opatření, které bude něco z toho řešit," říká ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Zmírnění opatření by přivítali i někteří primátoři. Frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký (ČSSD) dnes v reakci na zveřejněný semafor, který ukazuje stupně pohotovosti pro hodnocení situace s nemocí covid-19 v okresech republiky, uvedl, že by se měla sjednotit opatření ve všech stejně postižených regionech.

Podle semaforu patří okresům Frýdek-Místek, Ostrava či Karviná zelená barva, stejně jako několika dalším regionům v zemi. Většina republiky má barvu bílou, což znamená nulové nebo zanedbatelné riziko.

"Celostátní semafor nepředpokládá, že opatření budou stejná v celé republice," reagovala Svrčinová. 

V Moravskoslezském kraji platí zvýšená protiepidemická opatření, jako je povinnost roušek v budovách i hromadné dopravě. Výjimkou je okres Bruntál, kde uvnitř lidé roušky mít nemusí, nasadit si je musí jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Restaurace a bary smí fungovat pouze do půlnoci a na umělé koupaliště nemůže více než 500 lidí najednou, opět s výjimkou Bruntálska.

V Moravskoslezském kraji k dnešku přibylo 22 lidí nakažených koronavirem. Největší problémy přetrvávají na Frýdecko-Místecku. V regionu se nakazilo celkem 4554 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény.

autor: pik | zdroj: ČTK
Spustit audio