Moravskoslezští policisté řešili vloni více dopravních nehod. Přibylo také zraněných

10. leden 2019 07:40

Více nehod, více mrtvých a taky zraněných. Statistika dopravních policistů za loňský rok v Moravskoslezském kraji neukazuje žádné zlepšení proti předchozím letům. Policisté říkají, že se ze silnic vytrácí ohleduplnost řidičů. Letos proto při řešení dopravních přestupků přitvrdí.

Zatímco až dosud počet mrtvých v kraji postupně klesal, vloni nabral opačný směr. 54 obětí dopravních je o 10 více než v roce 2017. Nejtragičtější srážka dodávky a kamionu v listopadu v Neborech stála čtyři životy. Policisté teď zjistili, že řidič měl v sobě drogy. Za více než polovinou nehod je podle statistik špatné chování řidičů.

V Třinci se srazil kamion s dodávkou, čtyři lidé zemřeli

Při nehodě na Třinecku zemřeli čtyři lidé. Vyprošťování komplikovala zdeformovaná dodávka

Čtyři lidé v neděli brzy ráno zemřeli a dva byli zraněni při nehodě na silnici číslo 11 v Třinci-Neborech na Frýdecko-Místecku. Srazil se tam kamion s dodávkou. Nehoda se stala před 4. hodinou ranní.

„Velkým nešvarem u řidičů je používání mobilních telefonů za jízdy. Také jízda v jízdních pruzích, kdy řidiči velmi často využívají levých jízdních pruhů místo toho, aby jezdili při pravém okraji vozovky, tedy v pravém jízdním pruhu,“ vyjmenovává šéf dopravní policie Jiří Zlý.

A to jsou priority, na které se dopravní policisté zaměří v letošním roce. „Samozřejmě k tomu ale patří i pokyny policistům, kdy tyto nešvary budou velmi přísně postihovat. To znamená až v horních hranicích možnosti udělení pokuty. Třeba když si vezmeme jízdu v jízdních pruzích, tak je to až dva tisíce,“ uvedl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Přísnější dohled by měli řidiči zaznamenat také kvůli častější přítomnosti hlídek na silnicích. Více viditelní by ale měli být hlavně chodci. Z osmi mrtvých, kteří vloni zemřeli za tmy, jich totiž šest nemělo žádný reflexní prvek.

Čtěte takéV autě s šéfem dopravní policie. Tomáš Lerch rozebírá chyby řidičů, často nedodržují bezpečnou vzdálenost

„Ten tlak na viditelnost chodců, cyklistů, motorkářů, ten přetrvává. A myslím si, že těch informací ohledně preventivních prostředků, těch různých reflexních doplňků, čím houšť, tím líp,“ říká koordinátor BESIPu pro Moravskoslezský kraj Pavel Rakus.

Policisté připravují na podzim velkou preventivní akci s názvem Crash!!!. Hlavně budoucím řidičům chtějí třeba ukázat, jaké trvalé zdravotní následky je můžou čekat po nehodě.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související