Moravskoslezští záchranáři mají za sebou klidnější Vánoce

27. prosinec 2019 11:16

Moravskoslezští záchranáři mají za sebou klidnější Vánoce. Zaznamenali okolo 1100 výjezdů, přibližně o 100 výjezdů méně než o loňských svátcích.

Nejvíc práce měly posádky sanitek o prvním vánočním svátku, kdy vyjížděli v 371 případech. ČTK to dnes řekl mluvčí moravskoslezské záchranné služby Ladislav Lang.

„Za poslední dva dny počet výjezdů nepatrně překročil dlouhodobý denní průměr. Také pracovníci zdravotnického operačního střediska řešili zvýšené množství telefonátů na národní číslo tísňového volání. V loňském roce jsme zaznamenali téměř 1200 výjezdů, a v meziročním srovnání tak byly letošní tři sváteční dny o něco klidnější,“ uvedl.

V průběhu Štědrého dne zasahovali záchranáři ve 334 případech, první svátek vánoční v 371 případech a na Štěpána v 370 případech.

„Při zásazích převažovali pacienti s interními onemocněními, jako jsou bolesti na hrudi, vysoký krevní tlak, dušnost nebo zhoršení zdravotního stavu,“ řekl s tím, že takových pacientů evidují na 200. Záchranáři taky ošetřili víc než 100 lidí s nevolností, zvracením a bolestmi břicha.

„Další větší skupinu ošetřovaných tvořili zranění při pádech, po napadení nebo při necelé desítce dopravních nehod. S poraněním v oblasti hlavy, končetin, ale i dalšími, bylo do zdravotnických zařízení převezeno více než 130 zraněných,“ dodal.

zdroj: ČTK
Spustit audio