Moták a Skučák. Rychvaldský rybník vám ukáže i jiné krásy

19. srpen 2015

Cestou z Rychvaldu směrem na Orlovou leží přírodní rezervace Skučák. Je to rybník z 15. století, na jehož ostrůvcích i vodní ploše našlo domov několik přísně chráněných živočišných i rostlinných druhů.

Uvidíte tam dravého motáka pochopa, hnízdiště racků, vzácné druhy kachen a v rákosí můžete narazit také na slavíka modráčka. Najdete tam dokonce řasy, kterým se říká parožnatky. Vstup na hladinu Skučáku nebo do rákosí rybníka, kde hnízdí vzácní ptáci, je jenom na zvláštní povolení.

„Rybníky na Karvinsku vznikly v obdobné době, jako vznikly na Třeboni. Vlastně se tomu tady říkalo malá Třeboň. Rybníkářství tady bylo velmi populární,“ vysvětluje Ivona Kneblová, zooložka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Rybník Skučák je přírodní rezervací od 60. let minulého století. Jsou tam chráněné vodní rostliny, ale v současné době je to hlavně zoologická lokalita, kde se vyskytuje řada chráněných druhů ptáků, obojživelníků.

Čtěte také

„V této lokalitě hnízdí jeden zvláštní dravec, který hnízdí v rákosině – je to moták pochop,“ upřesňuje Kneblová. Poznáme ho podle jeho typického letu nízko nad terénem, kdy se zhoupne a zase vylétne. „On se tak přitom kymácí, proto moták, jako by se motal,“ dodává zooložka.

Více se o nádherné přírodní rezervaci Skučák, tedy o rybníku z 15. století, dozvíte v záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

Rybník Skučák
autor: Artur Kubica
Spustit audio