Muž podezřelý z vraždy Roma na Brněnské přehradě bude stíhán na svobodě

21. srpen 2023

O propuštění z vazby ve čtvrtek rozhodl Krajský soud v Brně, uvedl dnes server Deník.cz. ČTK informaci potvrdili mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma a mluvčí krajského soudu Klára Belkovová. 

Sedmatřicetiletý cizinec podle obvinění poblíž tramvajové zastávky nožem napadl a zranil dva jiné, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel.

„Mohu říct pouze to, že soud v neveřejném zasedání skutečně rozhodl a muž byl propuštěn z vazby," sdělil Olma. O propuštění z vazby rozhodl dříve brněnský městský soud. "Krajský soud potvrdil výrok soudu prvního stupně,“ doplnila Belkovová. Další podrobnosti neposkytla.

Vazbu nahradil dohled probačního úředníka a písemný slib obviněného, že se nedopustí trestné činnosti, na vyzvání se dostaví k soudu, státnímu zástupci nebo na policii a že vždy předem oznámí, že se vzdálí z místa pobytu. "Důvody vazby i nadále trvají, došlo však k jejich zmírnění, kdy byla vazba nahrazena právě těmito zárukami," citoval Deník mluvčí Městského soudu v Brně Petru Láníčkovou. Muž zůstává obviněný z vraždy.

Událost z 10. června letošního roku vyvolala v Brně nepokoje. Zabitým mužem byl mladý Rom, útočníkem podle nepotvrzených informací Ukrajinec. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům.

zdroj: ČTK
Spustit audio