Muzeum Těšínska opraví pietní prostranství před památníkem tragédie v Životicích

14. květen 2024 11:52

V havířovských Životicích se rozpadá pietní prostor na památku tragédie z doby druhé světové války. Gestapo tehdy postřílelo 36 místních mužů a desítky dalších poslalo do koncentračních táborů. Muzeum Těšínska teď začíná prostor před památníkem rychle opravovat. V srpnu totiž od událostí uplyne přesně 80 let.

Helena Peterková o událostech v Životicích slýchala odmala. Pomsta gestapa za partyzánskou akci postihla skoro každou rodinu. „A viděl to můj tenkrát sedmiletý strýc, nemohli tomu zabránit,“ vzpomíná.

V obci dodnes žijí pamětníci událostí a taky potomci zastřelených mužů. Na hrobě leží čerstvé květiny, jsou tady i zapálené svíčky, ale jeho stav je neutěšený. Popraskané dlaždice a v záhonu kolem něj je jen hlína, nejsou v něm zasazené žádné květiny.

Do srpna, kdy od životické tragédie uplyne 80 let, by se to podle ředitele Muzea Těšínska Zbyška Ondřeky, mělo změnit. „Už ten stav je takový, že si vyžaduje razantní restaurátorské práce. Pevně věříme, že to stihnou do toho pietního aktu, který by se měl konat 3. srpna,“ říká Ondřeka. Restaurátor opraví hrob a sochu matky s dítětem, dlaždiči vymění povrch plný prasklin a plevele za nový povrch ze žuly.

Budova s expozicí zatím zůstane stejná. Teď je přístupná jen po telefonické objednávce, v létě ji ale muzeum chce podle ředitele Zbyška Ondřeky zpřístupnit víc. „Rozhodli jsme se o prázdninách ten památník otevřít od úterka do soboty v obvyklých otvíracích dobách. A věříme, že si tam celá řada lidí najde cestu,“ dodává Ondřeka.

Muzeum Těšínska už taky shání finance na obnovení 30 let staré expozice. Chtěli by novou, současnou, multimediální. O tragédii, která se tu stala, se sice v posledních letech hodně mluví, ale výstavu ročně navštěvují jen desítky lidí.

Spustit audio